-----------------------------------
2SKY
31 Aug 2018 01:08


-----------------------------------
Am un refractor 50mm /500 simplet care e jalnic , mai am un reflector Optus 76mm/700 f bun , dar depasit , si incurajez spre instrumente care e bine sa poata mai mult , decit sa vezi aceiasi rezolutie unghiulara limitata de seeing . Ma invita 305 , 254, 200, si sint multe de rezolvat , dar nu cred ca as coopera cu unul mai slab . Orice instrument are rolul si farmecul lui in timp , dar este de evitat ca si sfat unele vechi opinii . De exemplu in 1999 un mak de 125mm daca tin bine minte , costa vreo 2000-3000 de marci , acum cu putin efort iei unul de 350-400mm si nu e de plins , doar trebuie remarcat ca a trecut timpul si cele vechi sint subiect de " ce performante se atingeau atunci" cind azi iei un obiectiv acromat 152mm cu 800E sau alte sticle care nu existau atunci . Lumea telescoapelor a evoluat si tinde spre aperturii mari , iar cele micii (care sint totusi instrumente) sint .... onorifice . (Aperturii mici ma intereseaza numai ......  https://www.youtube.com/watch?v=29PDRK8HgNo )
 Saracul "MILI" Miljenko Matijevic , vecinu cu gramada aia de cabluri de microfon aruncate . Dar intradevar lumea asta a ciudatiilor cu Bentley e mare si te miri ca au cine stie ce planuri ... 
Am si eu un var stomatolog , dar sa nu auda de cabinete , si e prins in muzica pe dincolo . Lumea e ciudata si in caz ca ameninta curtea cu infanteria de mak90 ,  trimitem trupe de la speranta cli... sau mai sint de la A. Mironov. (zici ca e sovietic dupa nume , saracul ?) Facem baricada si se accepta min mak 150