-----------------------------------
tudor
31 Aug 2018 01:40


-----------------------------------

Acum doua seri, cand cerul era curat ca lacrima, am reusit o performanta mare cu binoclul 10 x 50 ; am zarit galaxia M 101 din Ursa Major!  :D  

WHA!!! M101 cu binoclul  :shock:  eu M101 abia l-am vazut cu newtonul de 130MM. Cred ca experienta ta si cerul cantaresc cel mai mult in aceasta observatie...


Si eu la Sozopol, pe malul Marii Negre, am experimentat cateva observatii cu ajutorul Colegului Neamt, binoclul meu de nadejde :) Acesta mi-a aratat cateva din planetele noastre vecine pe care le-am vazut foarte curat si bine conturate: Saturn s-a vazut ca o mica farfurie zburatoare. Marte si Jupiter s-au vazut frumos fara nici o aberatie optica, dar fara detalii pe suprafata lor, fiind prea mici pt acest instrument de 10x. Neptunul l-am observat ca o stea slaba de nuanta albastru pal. Uranusul nu l-am mai incercat fiind prea aproape de Luna. Iar Venusul nu l-am prins inainte de apus
Am observat apoi spre zenit cu Colegu' Neamt M27, M29, M39, M13, M92. Apoi, si cu asta ma mandresc eu mai mult in ultimul timp, am vazut nebuloasa Inel inca o data cu binoclul 10x42.
In incheiere am facut un tur rapid cu binoclul in Sagitarius si am vazut M8, M20, M21, M17, M16, M22, M24, M25. Si la sfarsit de tot am vazut Andromeda si roiul dublu din Perseu. Ca sa nu apuce Luna sa se ridice prea mult pe cer, toate astea le-am vazut relativ pe graba cu exceptia Nebuloasei Inel si Neptunului carora le-am dedicat ceva mai mult timp, fiind un fel de privilegiatele serii.