-----------------------------------
radur
11 Sep 2018 18:57


-----------------------------------
Nu am zis nimic de SCT-uri pentru ca se aclimatizeaza mai greu, li se misca primara, nu prea merge cu oag din cauza focalei de 2000. Si sa zicem ca as putea sta 30 de minute la aclimatizat tot nu sunt super convins de sct-uri.

Un apo iese din discutie pentru ca nu cred ca l-ar putea cara eq6-le (presupunand ca am bani de un apo de 6 inchi (sau cat e echivalentul unui reflector de 8 ). Ba chiar nu cred ca ar trebui sa fie musai apo ca nu cred ca o sa conteze asa mult aberatiile cromatice in narrowband, dar raman doar cu narrowband :)))

Am vazut intes-ul de pe forum, ba chiar i-am facut o oferta proprietarului, insa e de 150mm, are probabil 10+ ani, trebuie schimbat focuserul :)) L-as lua doar ca sa am acum ceva.

Newton-urile de la ts, alea de 2.8 de fapt sunt f4 + coma/reducer = tub lung, colimare la fiecare iesire. Daca tot merg pe newton macar sa fie fie 10/f2.8 sau f3 nativa primara si dupa aia parca as da banii pe paracorr ca sa pot justifca colimarea aia pe oglinda f3 a vietii, pana acum asta e singura varianta mai convenabila dpdv financiar doar daca reusesc cumva sa-mi fac singur primara.
SAU ca sa ma linistesc iau un 200/f4 cel mai ieftin si aia e :)

Am creierii varza de 2 zile caut design-uri de telescoape :)) Ba chiar am gasit un https://www.telescope-optics.net/Houghton_telescope.htm HCT care din nu stiu ce motiv nu este produs de nimeni.