-----------------------------------
dragos.n
12 Sep 2018 01:59


-----------------------------------
Daca vrei DSO, trebuie sa iei in consideratie ca la toate telescoapele e mult mai usor, si mai sigur calitativ,  sa lungesti focala decat sa o scurtezi. Si nu neaparat un reductor va marii si campul vizual in aceeasi proportie. Am testat la SC, si am fost dezamagit.

Pe de alta parte, criteriul principal, dupa mine, e cata lumina aduna. Mai multa lumina, timp mai scurt la expuneri. Si cu cat e mai mare, cu atat si rezolutia e mai buna. Pe urma, necesitatea unui corector, o gasesti si la SC-uri, cele obisnuite, si la refractoare, si la newtonuri. Este una din micile dificultati ale vietii de astronom. Alta, tot mica, e colimarea la newton. Oricum dureaza mai putin colimarea decat instalarea sculelor. Iar daca il ai in observator si nu-l transporti pe distante mari, nu ai nevoie de ea decat la cateva luni odata.

La SC-uri nu racirea prea lunga e problema, ci din contra, racirea prea rapida a meniscului si de aici necesitatea unui dew-heater, sa opreasca aburirea. La mak-urile cu menisc in fata e racirea lunga.

Despre telescoapele Boren-Simons de la TS, alea cu F2,8, stiam ca ele sunt nativ la F3,8 sau F4, si corectorul-reductor e cel care le aduce la 2,8. Acum sigur nu pot sa spun, dar constructia, pretul, si includerea in pret a unui corector cam asta spune.

Vixen VMC200 e o frumusete la care eu visez de multi ani. Si probabil o sa continui ... Dar fratele lui mai mare e foarte scump. 

Se vorbea acum vreo doi ani ca o sa scoata SkyWatcher un mak de 300mm in acelasi sistem ca la Vixen. Au aratat prototipul. Era programat sa iasa in iarna trecuta, dar ca de obicei, intarzie. Si probabil pretul va fi pe masura. Se vorbea de 3000 de dolari, dar cred ca va fi mai mult.