-----------------------------------
saiph
17 Sep 2018 14:43

camere planetare
-----------------------------------
Reactivez acest topic, cu permisiunea initiatorului (sper :) ) pentru a va prezenta doua camere cu care se pot lua imagini destul de faine la planete, sau orice altceva in afara de stele si DSO.
Este vorba despre o camera web adaptata pt astro si una special conceputa pentru imagini planetare si/sau autoguiding. Ambele se conecteaza pe USB 2.0 la calculator (PC/Laptop).

Webcamul este un MS Lifecam Cinema HD, cu senzor [url=http://www.deep-sky.co.uk/imaging/webcam/lifecam.htm]OV9712, de la care am pastrat doar "miezul", adica montajul cu senzor, carcasa si cablu, pe care l-am montat apoi intr-un barrel (nas, picior, cum vreti) de ocular pe 1.25"; apoi barrelul l-am fixat intr-o cupla (mufa, iesire..) de 1.25" de la un filtru polarizor care oricum era prea scurta, dar aici s-a potrivit la fix; dupa care i-am conectat o extensie de 1.25" cu filet M28 la un capat, iar la capatul unde ramasese barrelul liber am imbracat-o cu doua semi-carapace printate 3D; la final i-am adaugat filtrul IR-cut pentru a taia glare-ul specific in infrarosul apropiat. Nu in ultimul rand, i-am inecat LED-ul albastru extrem de suparator in niste oja neagra :D

Ce stie sa faca: 
 - poate filma HD (1280x720) cu 10 fps, sau VGA (640x480) cu 15 FPS (pe Win7, cu driverele originale la zi, cu SharpCap 2.8 si USB2.0 atat am reusit sa obtin.. "uncompressed", cica), 
 - reda imagini destul de bunute la Luna si planete, 
 - merge folosita si pe post de guide-cam dar cu stele mai stralucitoare (maxim pana pe la mag +4 -- +5 cu o lunetica de 50mm)
 - poate fi conectata la telefonul mobil prin OTG si pusa la orice lunetica cu iesire pe 1.25" pentru un pic de spionat ad-hoc ;)

Ce nu m-a impresionat:
 - sensibilitate cam mica
 - senzor cam putin fidel
 - zgomot cam mult
 - rata de transfer a cadrelor cam micuta
 - imagine cam soft

Camera planetara este un RisingCam de la RisingTech (desi SharpCap o vede ca ToupTek sau asa ceva - chiar par a fi identice), cu senzor [url=http://www.touptek.com/product/showproduct.php?lang=en&id=137]IMX224mc; e pe standard 1.25" nativ, dar filet C-mount la capat plus o fereastra optica ce nu filtreaza IR, doar sa nu se puna impuritati pe senzor; vine cu extensie 1.25" cu filet C la capatul dinspre camera si filet de filtre M28 la capatul dinspre obiectiv/telescop.

Ce stie sa faca:
 - filmeaza HD+ (1280x960) la 26 FPS, sau VGA (640x480) la 53 FPS - par sa fie reali, am comparat cadru cu cadru in V-Dub si Registax si nu le dubleaza
 - reda imagini mai bune decat Lifecam-ul - mai fidele si nu asa soft
 - permite gain mult mai mare decat webcamul, iar nivelul de zgomot e mult mai redus
 - poate fi folosita si pe post de guide-cam, avand port dedicat pentru aceasta (mufa RJ12 pt comunicatia cu montura)

Ce nu stie sa faca:
 - cartofi prajiti :lol:
 - nu are racire
 - cam lung nasul de 1.25", mai ales in configuratia cu extensia din pachetul standard - dar poate fi pacalita, daca montezi filtrul IR-cut in nasul diagonalei; asta nu e neaparat un impediment daca iesirea din telescop e mai mare decat diametrul exterior al nasului camerei
 - din cate inteleg nu permite utilizarea functiei ROI pentru cresterea FPS-ului, ca cele de la ZWO - desi in SharpCap merge acea functie pt achizitia de imagini, insa nu face ceea ce ar trebui.

Intrucat mi-a sosit cam tarzior cea de-a doua camera, nu am mai prins fereastra suficienta pentru a face teste ca la carte pe planete. Sper sa mai prind o ocazie pana se duce sezonul, daca nu - ramane sa ma bazez pe vechea noastra prietena (Luna). Momentan am facut doar asa, o mica proba, quick & dirty, fara tracking, din casa, nu se pune :) desi pasii de prelucrare si parametrii achizitiei au fost cat de cat controlati - si tot s-au vazut diferente clare - dar inca nu am sa postez rezultatele, neconsiderandu-le suficient de graitoare.

Sper sa revin cat de curand cu noi amanunte si imagini despre comparatia intre cele doua camere.