-----------------------------------
HoO_Germany
02 Sep 2007 10:48


-----------------------------------
Eu nu pot trece cu cuvintele mele in aceata discusie, dar va dau cu cuvantele mele slabe ce sper ca o sa intelegeti.
Eu sant sigur ca multi dintre noi au avut deja posibilitatea a se uita prin telescoape cu aperturi mai mari.
Si sigur ne arata aceste telescoape, in comparatie cu acele mai mici, mai multe detalii.
Dar aici, ce vrea sa explica Zircon, nu este treaba numai de aceste telescoape, ci si de atmosferic seeing.
Si aici nu ne foloseste o optica mai mare nimic, daca seeing este sub aceasta marime, care ne da suficient detalii. Chiar daca intra lumina, nu ne foloseste, daca seeing-ul nu ne permite a desolva aceasta lumina.
Daca sant 8m diametru sau 300mm ....nu conteaza. 
Experienta asta o putem face toti, ne trebue numai o zi proasta (seeing) si diferite aperturi la telescop  :) 
Eu am facut observatii cu 6" si nu puteam sa vad nimic la planete, din cauza seeingului... ce ar fi iestit cu o mai mare apertura? ce sa mai scriu  :wink:

Instrumentele mari stiincifice au un avantaj magnific in comparare cu instrumentele amatoare. Aceste instrumente mari au optica activa, ce inseamna, ca optica este in stare a elimina seeingul, avand multe computere si tecnica de justare montata sub oglinda principala.