-----------------------------------
iulian90
27 Sep 2018 21:51

Reglaje fine pe altitudine si azimut la montura Dobson
-----------------------------------
Buna seara tuturor.  :) 

Saptamana asta am dotat montura Dobson a telescopului reflector Atlas Explorer 114/900mm, cu mecanisme de reglaj fin pe altitudine ,dar si pe azimut.

Ideea de a dota cu reglaje fine in miscari montura Dobson mi-a venit ,ca urmare a necesitatii de a pozitiona precis planetele in campul mic al camerei video E-Boda DVR 2001 ,la sesiunile de astrofoto planetar, iar montura Dobson originala pe care am construit-o, la miscari fine prezenta doua probleme: 
- tindea sa se gripeze la miscari foarte fine si lente
- prezenta un fel de elasticitate, adica daca miscam incet si fin de montura, fie pe altitudine, fie pe azimut, tindea sa revina inapoi si trebuia sa smucesc putin ca sa se degripeze si sa mearga lin montura.
Ca urmare a acestor probleme ma tot chinuiam sa aduc planeta in campul vizual al camerei video dupa ce in timpul unei capturi video aceasta traversa campul camerei de la un capat la celalalt, mai ales cand camera era dotata cu Barlow.
La miscari mai rapide si mai lungi montura mergea lin si la vizual aceste doua probleme nu prea afecta, deoarece la ocular, chiar si la 300x am un camp mai mare decat campul camerei video la focale mari si planeta nu iese asa repede din camp ,cum se intampla in cazul camerei.

Saptamana aceasta am facut mai intai mecanismul de reglaj fin pe altitudine, montand pe inelele de prindere a tubului telescopului, in lateral, un disc mare din lemn, de 40 cm diametru, apoi de acest disc am prin si urechea de sprijin a tubului de furca monturii  (capac de 110mm diametru,din PVC, pentru instalatii de canalizare).
Pe montura, mai jos , sub discul de lemn, am montat un ax (constituit dintr-o bara filetata M6) pe care am montat un tambur (o rola de fapt) din plastic, care actioneaza discul mare din lemn, punand astfel in miscare telescopul pe altitudine, iar la unul din capetele axului (la cel din dreapta) am montat o manivela cu care sa actionez mecanismul.
Mecanismul de reglaj fin pe altitudine l-am testat ziua , orientand telescopul pe obiecte aflate la kilometri departare si se prezinta destul de bine, nu mai prezinta acea elasticitate, cum reglez asa ramane, nu mai tinde sa revina si am scapat si de acea tendinta de gripare la miscari fine. :)

La mecanismul de reglaj fin pe azimut a durat mai mult, intampinand ceva probleme de proiectare. 
Am incercat mai multe variante, dar multe dintre ele prezentau probleme. 
Pana la urma mi-a venit ideea de a inlocui unul din cei trei rulmenti de pe placa de baza de jos,pe care se sprijinea partea superioara mobila a monturii Dobson (furca) , cu un tambur actionat printr-un ax (bara filetata) de o manivela, ca si pe altitudine. 
Bineinteles ca si aici am intampinat o mica problema, am pus un tambur din plastic si cateodata patina, nu facea prea bine priza cu fata inferioara a placii de pe partea superioara a monturii. Am gasit un alt tambur din metal putin ruginit ,ce prezenta o suprafata mai aspra si am vazut ca avea aderenta mai buna si l-am montat in locul tamburului din plastic, iar acum mecanismul functioneaza bine, fara sa mai patineze tamburul atunci cand actionez reglajul fin pe azimut. 

Lucrul la mecanismul de reglaj fin pe azimut , l-am terminat in seara asta, afara fiind innorat si nu aveam ce face asa ca am mai lucrat la telescop. Urmeaza maine sa-i fac testul final si la mecanismul de reglaj fin pe azimut. 
Daca se comporta la fel de bine ca si pe altitudine, atunci e foarte bine caci aceste mecanisme de reglaj fin o sa ma ajute mult in astrofoto, dar si la vizual. :)

Prezint si cateva imagini cu mecanismele de reglaj fin de pe montura Dobson a telescopului meu de 114mm.