-----------------------------------
iulian90
28 Sep 2018 20:32


-----------------------------------
@ Andi. Stiu ca bara filetata nu e cea mai buna optiune ,ca filetul barei ar roade din lagarele din plastic pe care se sprijina bara, dar am construit cu ce am avut la indemana. Bara neteda filetata doar la capete si mai ales de lungime potrivita nu am gasit nicaieri in Braila, nici la Dedeman, nici la Praktiker si nici la Bricostore, de aceea  am folosit bara filetata, pentru ca nu aveam de ales.

@ 2SKY. Bune ideile pe care le-ai prezentat, o sa le iau in consideare in vederea perfectionarii monturii telescopului. :) 
Deocamdata trebuie sa fac rost de arcuri mai lungi ca sa prind tubul de furca monturii, asa cum ai precizat. Si cauciuc trebuie sa fac rost caci nici din acesta nu am. 
Pe altitudine nu am probleme cu patinarea rolei pe disc deoaorece o parte din greutatea tubului apasa pe rola prin intermediul discului mare din lemn.
Si pe azimut se comporta mai bine, nu prea mai patineaza, dar o sa lipesc pana la urma cauciuc pe partea inferioara a partii mobile a monturii.
Am facut proba acum seara, cu o jumate de ora in urma, la mecanismele de reglaj fin la telescop, observand planetele Marte si Saturn. 
Mecanismul de pe altitudine se comporta impecabil , fara gripari, fara patianare. 
Mecanismul pe azimut se comporta satisfacator, nu chiar asa impecabil ca mecanismul de pe altitudine dar oricum ,bine.
In mare asa, sunt multumit de acest upgrade la montura telescopului, cel putin pentru mine e o placere sa actionez de manivele, cand mai rapid ,cand mai lin, mai fin, in timp ce orientez telescopul spre diverse tinte pe cer. :) E altceva decat sa misti de montura direct cu mainile.