-----------------------------------
iulian90
29 Sep 2018 19:18


-----------------------------------
@ Andi. Desigur, pe viitor poate voi face rost de bara neteda si de filiera potrivita, deocamdata mecanismul pe altitudine va ramane asa, sau cel mult voi fixa bara filetata pe rulmenti de 19mm diametru, care au gaura de aproximativ 6-6,5mm si bara filetata M6 intra aproape fara joc prin acesti rulmenti. Am mai multi rulmenti de genul acesta, trei ii montasem la montura pe placa de jos, pe care vine montata furca monturii. Ramane sa vad cum fixez rulmentii de montura ,in locul lagarelor din plastic, probabil cu niste coliere. In felul asta bara filetata sta fixata pe rulmenti si dipare uzura pe care o provoaca in cazul lagarelor din plastic. Fixarea  rulmentilor pe bara o pot face strangand rulmentul cu cate o piulita de o parte si de alta a sa.

@ Erwin. Bare netede de la imprimante vechi, nu stiu daca as putea procura, decat doar sa am norocul sa gasesc vreo imprimanta defecta pe la talcioc, la pret mic, sau poate vreuna aruncata pe strada  :lol:  . 
Oricum, maine o sa ma duc pe la talcioc (sau Obor, cum se zice pe aici in Braila  :) ) si o sa ma uit de vreo imprimanta, sau componente , mecanisme de la imprimanta, care sa contina acele bare si poate si motoare si angrenaje de actionare.
In ce priveste varianta cu disc de pickup si pastile de teflon pentru miscarea pe azimut, nu prea ma incanta, deoarece dupa un timp apare uzura pe discul de pickup si incepe sa se gripeze montura pe azimut, mai ales la miscari incete si fine si trebuie sa smucesc putin de montura ca sa inceapa sa se miste lin. Poate doar sa folosesc disc lucios din melamina dura in locul discului de pickup, s-ar merita varianta asta.
Am avut si eu la inceput varianta asta cu disc de pickup de 30 cm si trei pastile de teflon pe montura la telescopul meu de 114mm, apoi din cauza enumerata mai sus, am trecut la role mici pentru mobila (erau din plastic si aveau suport si ax metalice), apoi la rulmenti pe partea de azimut a monturii. Mai jos am pus o poza cu discul de pickup si pastilele de teflon ,care au fost montate in trecut pe montura telescopului de 114mm.
Am testat aseara mecanismele de actionare fina ale monturii telescopului, la planeta Marte si apoi la Luna, atat vizual cat si fotografic, montand camera E-Boda pe telescop. 
Mecanismele, mai ales cel pe altitudine se comporta exemplar, e o placere sa poti orienta precis telescopul spre obiectele ceresti, la planeta Marte am putut face 4 capturi video a cate 19 secunde fiecare , la intervale considerabil mai mici decat inainte, ceea de este util in reducerea efectului de rotatie a campului (intalnit numai la monturile alt-azimutale) de la o captura la cealalta. :) Si la Luna
treaba a mers fain, orientam precis si rapid telescopul cu camera spre diverse zone de pe discul selenar.
Deci mecanismele de reglaj fin, chiar si asa cum sunt, s-au dovedit a fi bune si foarte utile la grosismente mari si  mai ales la foto, sunt multumit de mecanisme.  :)