-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Sep 2018 20:37


-----------------------------------
Iulian

Sa ai spor la observatii si inregistrari foto/video cu telescopul imbunatatit cu mecanismele de reglare fina.
Inteleg necesitatea din care s-au nascut aceste mecanisme si felicitari pentru realizare , ai obtinut ce ai vrut , cu ce ai avut la indemana,acesta este adevaratul spirit ATM.

Referitor la combinatia disc pick-up/teflon  am un mic comentariu.
Cu cateva luni in urma , am schimbat rulmentul axial de 300mm de la lagarul de azimut al dobsonianul de 125mm cu un lagar disc pick-up/teflon.
Ceva nu a fost in regula la telescopul tau daca se gripa pe azimut cu un asemenea lagar.
Melamina denumita doar cu totul intamplator ''Star Ebony'' la americani - cei care au lansat produsul habar n-au avut ca Dobson il va face celebru -  este recomandata tocmai pentru ca nu este neteda.
Uzura discului in zona de alunecare a pastilelor de teflon este perfect normala, in opinia mea este exclus ca aceasta sa fi cauzat probleme.
La o prima privire , o diferenta intre lagaruirile noastre sta in modul de fixare a pastilelor de teflon : eu fixez pastilele cu trei holzsuruburi sau cu trei cuie.
Dupa trei-patru luni de folosire a combinatiei disc pick-up/teflon nu am nicio problema , eu recomand combinatia.

Comentariul meu de mai sus este destinat celor care vor avea nevoie de o lagaruire in azimut.
Una peste alta , chiar daca lagaruirea ''disc pick-up/teflon'' ar fi functionat perfect tot ai fi avut nevoie de mecanism de reglare fina din cauza dimensiunii mici a senzorilor.
Astrofotografia e un zeu care cere  jertfe pe care eu nu am sa i le aduc.

Mircea