-----------------------------------
iulian90
29 Sep 2018 21:46


-----------------------------------
Multumesc domnu Mircea pentru felicitari.  :) 

In legatura cu varianta de lagaruire cu disc pickup si teflon, m-am mai gandit la un aspect in legatura cu problema griparii in cazul monturii mele: 
Oare pastilele de teflon care le-am folosit eu nu sunt cam mari ?  La montura telescopului dv. pastilele de teflon sunt mai mici decat ale mele? 
Pastilele de teflon folosite de mine au peste 30mm diametru. Ma gandeam ca suprafata prea mare a pastilelor sa fie problema griparii, sau e vreo alta cauza, ca de pilda modul de prindere a pastilelor de placa de baza a monturii ?

La montura mea , pe altitudine lagaruirea este pe doua urechi (capace de conducta de canalizare din PVC de 110mm) si trei pastile mici de teflon pe furca monturii, iar in locul celei de-a patra pastila de teflon , pe care am demontat-o, ansamblul tub optic se sprijina prin discul mare din lemn montat in lateralul tubului optic ( in stanga lui) pe rola si axul de actionare pe altitudine, in felul acesta este asigurata si o buna aderenta intre rola si discul mare care pune in miscare  pe altitudine telescopul. Deci principiul de lagaruire este cam acelasi, numai ca rolul discului de pickup il iau capacele din PVC ,montate  de o parte si de alta a tubului optic si se comporta impecabil pe altitudine. 

Poate ca intr-un viitor apropiat o sa urmez sfatul lui Erwin, acela de a reveni la combinatia disc pickup/ teflon pe partea de azimut a monturii, dar ramane sa vad cum fac cu actionarea fina, pentru ca varianta asta de acum, cu tambur sub ansamblul furca a monturii, pe care am elaborat-o, nu o sa mai fie functionala in cazul in care revin la disc de pickup si pastile de teflon. O sa trebuiasca sa mut mecanismul pe lateralul placii de baza a monturii, in asa fel incat tamburul de actionare sa vina in contact cu marginea placii, care va trebui sa fie perfect circulara. 
Ramane de vazut, deocamdata raman la varianta din prezent, sunt destul de multumit de aceasta inovatie adusa la montura telescopului meu. :)