-----------------------------------
jimao22
05 Oct 2018 19:02


-----------------------------------
Daca stai la bloc, in oras, si vrei sa iei ce ai zis tu acolo, este un efort financiar total inutil, din 2 motive:
- nu o sa utilizezi niciodata telescopul si montura pe cat ai vrea. Sa manevrezi un tub asa mare nu e o joaca. Montura este de asemenea grea. Nu le poti scoate afara usor si acest lucru te va descuraja in timp. Montajul si demontajul lor este greoi si periculos de facut singur. Risti sa strici ceva foarte usor. Si apoi cand scoti elementele afara, trebuie sa le scoti pe rand. Cineva trebuie sa pazeasca afara ce scoti tu prima data, ca sa poti ajunge afara cu al doilea element, altfel risti ca cineva sa fure sau sa strice ce ai scos tu prima data.
- ca sa descoperi Luna si planetele nu ai nevoie de un telescop computerizat. E total inutil. Astea se vad atat de usor incat e degeaba o montura sofisticata. Doar daca vrei sa gasesti Pluto pe cer. Dar ce e mai nasol este ca din oras nu vezi mare lucru in afara de planete,din cauza poluarii luminoase. Iar de la fereastra apartamentului sa te uiti la stele.... nu pot sa gasesc o chestie mai nasoala d.p.d.v astronomic.

Ia ceva usor de manevrat, mult mai ieftin si folosibil cand vrei fara mari batai de cap. Si eu visam ce spui tu acolo la inceput si ma bucur ca nu am ales calea aceea atunci. Ce vrei tu sa cumperi este echipament de observator. Daca poti sa iti faci asa ceva si ai unde, atunci da. Altfel nu...

Evident ca tu faci cum vrei. Dar daca ai pus intrebari aici ca sa fi sfatuit, asta este sfatul meu. Eu am observator din 2013 si pentru observatii in afara lui folosesc 2 lunete apocromate, de 80 si 66 mm si o montura azimutala, care sunt relativ usor de carat si usor de utilizat.