-----------------------------------
alfa015
13 Oct 2018 21:22

Detecteaza exoplanetele cu cele mai ieftine echipamente
-----------------------------------
Salut baieti,

Am detectat prima mea exoplanetă (hd 189733 b) &#537;i am făcut o înregistrare video despre aceasta, arătând pas cu pas cum am făcut-o. Am crezut că ar putea fi util pentru persoanele interesate de subiect sau care încep deja cu fotometria de tranzit.

Steaua are o magnitudine aparentă de 7,7, iar exoplaneta produce o picătură de 2,8% în aproape două ore.

Am folosit o lentilă tele-foto (Pentacon 135 mm f 2.8 ), o cameră CMOS (ZWO ASI 120 MM) &#537;i o montură ecuatorie (Skywatcher EQ3-2)

Am &#537;i un motor cu două axe, dar o simplă care controlează numai ascensiunea corectă ar fi de ajuns.

Am cumpărat majoritatea articolelor second-hand de la Ebay &#537;i am cheltuit aproximativ 300 de euro.

Pentru a configura obiectivul tele-foto &#537;i camera foto, am câteva inele de ghidare &#537;i pentru a focaliza obiectivul tele-foto, trebuie să-l împăr&#539;im cu 33 mm fa&#539;ă de cameră utilizând, de exemplu, 2 inele de extensie M42, una dintre lungimea lor de 28 mm, iar cealaltă 5 mm.

Acum, pa&#537;ii pentru a detecta exoplaneta sunt următorii:


1. Afla&#539;i când va ajunge exoplaneta la trecerea stelei cu baza de date Exoplanet Transit.

2. Cu un program numit SharpCap, lua&#539;i de exemplu expuneri de 5 secunde cu un câ&#537;tig de 1 pentru 3 ore.

3. Odată ce tranzitul a terminat, cu un program numit 'AstroImageJ' deschide&#539;i toate imaginile, selecta&#539;i stea-&#539;intă &#537;i, de exemplu, câteva stele de referin&#539;ă &#537;i efectua&#539;i fotometrie cu mai multe diafragme pentru a detecta curba luminii.


Cred că este mai bine explicat printr-un videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=XHCppdWYs6w&list=PL3RiFKfZj3pv1ZqpFxuZinoGtUGEOankw