-----------------------------------
tudor
15 Oct 2018 10:36


-----------------------------------
Intradevar nuanta de culoare este cel mai bine observata prin comparatie cu cat mai multe binocluri. Se poate ca un binoclu sa para ca are redarea culorii alb perfecta in comparatie cu unul evident cu virare in galben. Dar daca acelasi binoclu il compari cu unul si mai bine corectat, acesta va avea prin comparatie si el o nuanta puternica galbena. Eu testez redarea culorii alb pe suprafete albe cat mai mari, ideal luminate puternic de soare (iarna pe zapada diferentele se vad imediat). Privesc concomitent prin ochiul drept printr-un binoclu si prin ochiul stang cu alt binoclu. Apoi e important pt mine sa le si inversez de la un ochi la altul, pentru ca am observat ca acelasi binoclu (cu tubul sa zicem din dreapta) imi reda culoarea diferit cu ochiul drept decat  cu ochiul stang. Eu mai fac un test in plus legat de redarea culorii: pe un monitor lcd pun un fundal alb care ocupa ecranul complet. Indrept binoclurile cu ocularele catre monitor (cam la 30cm distanta). Astfel imaginilie circulare se compara cu atentie si cam de fiecare data concluziile trase din testele in aer liber s-au confirmat la monitor.