-----------------------------------
Sorin Sfartz
19 Oct 2018 01:23


-----------------------------------
Varianta nr.2

Cea mai ieftina varianta testata, implica renuntarea la un microcontroler si folosirea unui modul wifi ieftin de tip ESP8266. Aceste module au inclus un microcontroler mult mai rapid decat arduino, care cu ceva efort poate fi programat pentru a face el conexiunea intre modulul wifi si portul serial. 

Exista module ESP8266 configurate ca placi de dezvoltare cu o multime de intrari/iesiri, etc. Insa eu am folosit cel mai ieftin modul care are doar 8 pini : Rx, Tx, Vcc, Gnd, Reset, Enable,GPIO0,GPIO2. Placuta poate fi programata cu un adaptor USB-TTL sau daca aveti o placa arduino uno,aceasta poate fi folosita ca un adaptor USB-TTL  conectand pinul reset la Gnd. In acest caz se conecteaza pinul Tx al lui 8266 la pinul Tx al lui Uno si respectiv Rx la Rx. Daca folosim un adaptor USB-TTL conectam Rx  la Tx si Tx la Rx. Majoritatea documentatiilor avertizeaza ca ESP8266 functioneaza doar la 3.3V. Placuta trebuie alimentata la 3.3V, dar cel putin doar pentru partea de upload a programului se poate folosi iesirea Tx de 5V a lui Uno fara probleme. Daca folosim un adaptor usb-ttl, acesta trebuie setat din jumperi sa aiba 3.3V la iesiri (majoritatea adaptoarelor permit aceasta). In arduino ide trebuie selectata placa generic ESP8266 module, upload speed 115200 si portul COM. Pentru progamarea lui ESP8266, in plus fata de conectarea adecvata a pinilor seriali Rx si Tx, trebuie conectat GPIO0 la Gnd, INAINTE de alimentarea placii. Astfel placuta cu pinul GPIO0 conectat la Gnd va intra la alimentare in modul de programare.  

Dupa incarcarea programului in modul, acesta se conecteaza direct la adaptorul RS232. Am atasat poze cu schema si cu montajul de test. Programul configureaza un server care va comunica prin protocolul TCP cu clientul (skysafari).  In skysafari se introduce adresa ip a serverului (192.168.4.22)si portul 80. Acestea,cat si numele retelei create de 8266 pot fi schimbate in program. 

Placuta este foarte rapida, astfel ca la citirea datelor ce vin de la montura CGEM, trebuie intarziat putin procesul de citire pentru ca toate datele sa ajunga in bufferul serial. Am mentionat aceasta, pt ca pentru alte monturi aceste valori ar putea fi nevoie sa fie adaptate. Pt CGEM e nevoie de un delay de 2ms dupa fiecare byte citit. Acelasi lucru e valabil si la citirea datelor din modulul bluetooth din montajul precedent. 

Costul acestei variante este de cca 5euro. 
Avantajul acestei variante este ca are nevoie doar de 2 componente si este ieftina. Dezavantajul este ca programarea lui ESP8266 e putin mai complicata. In plus acest modul se mai blocheaza uneori si are nevoie de un reset.  Poate e o problema doar cu modulul pe care l-am folosit eu.