-----------------------------------
zoth
05 Sep 2007 13:17


-----------------------------------
Rezolutia, puterea de separare a unui telescop este direct proportionala cu diametrul oglinzii (pe cer bun). 

In contextul spus de tine, raspunsul e categoric NU!
Rezolutia unui telescop creste proportional cu diametrul oglinzii doar ca parametru intrinsec al opticii, (vezi graficul rosu de la topicul rezolutie) pe care eu l-am numit potentialul opticii.
Odata pusa pe cer, oglinda va functiona din punctul de vedere al rezolutiei, cu un randament cu atat mai mic cu cat diametrul ei este mai mare chiar si pentru un seeing foarte bun.
In rest, nu vreau sa mai reiau acele discutii, vorbeste cu dragon, am senzatia ca el a inteles despre ce este vorba.

Lumina captata adusa adusa la ochi este direct proportionala cu aria oglinzii. 


Da, nici eu n-am spus altceva, am considerat ca lucru stiut, ca lumina stransa de o oglinda este functie de patratul diametrului (deci de arie).
Castigul la care m-am referit mai sus este cel de magnitudine aparenta raportat la ochiul uman.
Chiar si cand vorbim de acest castig, trebuie sa stim ca un telescop mare il putem folosi eficient pe un cer cu poluare luminoasa mica, altfel de batem joc de el:
mlt=mlo+Gm
mlt=magnitudinea limita obtinuta de telescop
mlo=magnitudinea limita a cerului perceputa cu ochiul liber