-----------------------------------
petrusneacsu
06 Sep 2007 01:12

Ceva trasparent care sa protejeze telescopul de praf
-----------------------------------
Am inteles ca exista o folie speciala transparenta cu care se poate acoperi telescopul in timpul observatiilor pentru a proteja oglinda de praf, polen, stropi de apa (sau gainatz de la pasari  :lol: ) 

E logic ca performantele telescopului sa fie afectate de aceasta folie, dar intrebarea mea este daca cineva foloseste asa ceva, sau as dori daca cineva stie despre ce este vorba si cat de mult sunt afectate performantele telescopului.

Ideea e ca as vrea ca pe viitor sa-l pun intr-un sistem automat de cartografiat cerul, si scanat tot ce misca pe cer, si cred ca in timp performantele oglinzii se vor deteriora rapid daca aceasta va fi expusa direct si aproape non stop intemperiilor. (Oricum el nu va fi expus chiar direct sa ploua pe el, ci il voi introduce intr-un adapost care sa se inchida automat cand ploua ori e noros.

De aceea as vrea sa ii pun o folie sau un geam ceva, cu toate ca un geam daca s-ar sparge, cioburile ar zgaria oglinda.

Cei de la care am cumparat telescopul mi-au spus ca exista asa ceva si ca ar costa cam 180 RON adica cam 50 euro. Citez din email-ul primit:

"Folia e garantata sa aiba o deformare de lambda/10, ceea ce  teoretic nu induce erori, deformari. Practic, ea induce, deoarece nu o  puteti monta chiar paralel cu oglinda principala, insa din testele  producatorului deformarea imaginii este foarte foarte mica"

Ce parere aveti, merita sa dau banii pe asa ceva?