-----------------------------------
petrusneacsu
06 Sep 2007 04:58

De ce trebuie ca oglinda sa fie din sticla ?
-----------------------------------
De ce trebuie ca oglinda sa fie din sticla ? De ce nu se face direct dintr-un bloc de aluminiu, introdus la o freza de mare precizie, care sa formeze cavitatea cu precizie de sutimi de mm, si apoi sa i se dea luciu. 

Masinile CNC pot face foarte multe... si cu precizie uluitoare. Cei care spun ca trebuie musai sa faci una la mana (oglinda) cred ca nu stiu posibilitatile masinilor cu control numeric.

Parerea mea este ca pentru a face o oglinda manual, iti trebuie timp, rabdare, cunostinte, si uneori risti sa iasa ceva neperformant.

O motivatie solida ar fi: lipsa banilor pentru a cumpara un telescop gata facut, sau dorinta de a face o oglinda atat de mare incat ar costa foarte mult daca ar fi sa fie cumparata.

Un hobby al meu mai e si electronica. Imi amintesc vremurile cand bobinam transformatoare (pe vremea lui ceausescu) cand faceam cate un montaj si aveam nevoie de mai multe tensiuni, ma apucam si faceam un transformator de la zero. Asa ca pana la urma exista un farmec, si o satisfactie extraordinara cand din mana ta iese un lucru uneori mai bun decat cel din fabrica, pe care-l cunosti pana in cele mai mici detalii.

Multora le place sa mestereasca cate ceva. Cred ca de aceea unii umblau la motoarele Daciilor pe vremuri, nu neaparat ca s-ar fi defectat des cat placerea de a surubari.