-----------------------------------
dragos.n
11 Noi 2018 22:43

Luna si Saturn intr-un ocular
-----------------------------------
Azi pe la ora 17 am deschis Stelarium, sa vad cam la ce altitudine e Luna pe cer. Intentionam sa ies sa fac niste poze cu un obiectiv de 300mm. Si de abia atunci am vazut ca in aceasta seara este conjuctie Luna-Saturn. Citisem cu cateva zile inainte, dar uitasem. Si oricum, nu ma asteptam sa fie asa de aprope. Plus ca de cativa ani, cum e un eveniment, cum sunt si nori pe cer. Sau daca nu sunt nori, sunt chemtrailuri.

Fiind tarziu, nu am luat montura si un telescop, ci doar un trepied foto, obiectivul de 300, luneta de 90/900, camera foto, si am plecat pe dupa blocuri. Ajuns la locul de observatie, am constatat ca dragele noastre chemtrailuri sunt prezente, dar mai sunt si fasii de cer curat. De asemenea am constatat ca nu am am luat adaptorul pentru obiectivul de 300mm. Normal, nu exista observatie reusita fara ceva rateuri.

Asa ca am pus luneta de 90mm pe trepied, (cam subtire combinatia, dar cu rabdare, pentru vizual, merge). Si a mers. O Doamne cum a mers. La 45x, cu un ocular de 70 grade, sa vezi si Luna si Saturn in campul vizual, e o desfatare. O imagine care mi-a umplut sufletul de satisfactie. Si desi puterea era mica, inelul lui Saturn era distinct vizibil, dar fara alte detalii. 

Am facut si fotografii, dar trepiedul fiind prea slab pentru incarcatura de pe el, focalizarea precisa a fost imposibila. Asa ca m-am delectat mai mult schimband oculare, sa vad cam cat duce luneta, un acromat, la Saturn. Si a dus chiar dincolo de asteptari. Evident ca nu am vazut nicio diviziune, dar la 225x, se distingea o diferenta de nuanta intre inelul A si B, si nu am observat aberatii cromatice. Am revenit insa la 45x, pentru a ma delecta cu aceasta imagine superba, si destul de rara, a celor doua corpuri intr-un singur ocular.

Per total, 11.11.2018, o observatie de neuitat. Si de abia astept urmatoarea mare conjunctie, din 21.12.2020, Jupiter-Saturn.

Inca nu am scos fotografiile din aparat, ca nu am mari sperante. Dar daca o sa merite, o sa pun cateva maine.