-----------------------------------
Stille
24 Noi 2018 12:27


-----------------------------------
Ovidiu, ai un mesaj privat cu nr meu de telefon, ne mai auzim acolo/pe Whatsapp/etc, cat e vorba de planuit iesiri cel putin. 

Ar fi o idee buna sa nu te grabesti cu telescopul. Cum am facut eu (si ce ti-as recomanda si tie) ar fi sa iti iei pt inceput un binoclu bun (o sa te coste 500-700 lei, si o sa-l folosesti toata cariera ta de astroamator) si sa incepi sa faci observatii cu el. 

- iti formezi ochiul si capacitatea de orientare pe bolta cereasca, lucruri care se fac mult mai usor in cele 5 grade ale unui binoclu decat in cele sub 2 ale unui telescop
- iti formezi obiceiul de a iesi regulat la observatii, iti gasesti un loc comod etc - iarasi, mult mai usor cu un instrument de 1 kg si potential un trepied foto tot pe-atata decat cu minim 7 kile de telescop


In paralel, hai la observatii pe instrumentele altora :D La fel ca fotonii ajunsi pe pamant de la deep sky objects, astroamatorii din Iasi nu-s multi, dar nici indetectabili. Daca ai facebook, stai cu ochii pe urmatoarele: 

 

Dupa cateva luni/un an de din astea, o sa stii mult mai bine ce-ti place si ce vrei, si o multime de chestii care ti se par acum de speriat (colimarea unui reflector, gasit obiectele fara GOTO) nu or sa ti se mai para atat de complicate. Ceea ce s-ar putea sa modifice serios lista de cerinte pentru telescopul dorit.