-----------------------------------
StarChild
11 Dec 2018 10:03


-----------------------------------
@jimao: ai mare dreptate cu luneta polara, dar montura asta nu a fost gandita sa mearga in mod EQ, initial softul de control permitea doar alegerea modului AZ. Intre timp, cei de la SW au vazut "oportunitatea" si au adaugat si modul EQ in softul de control, transofrmarea fizica a monturii in mod EQ ramanand in sarcina utilizatorului final. Probabil voi face o prindere pentru luneta polara in genul celei de la AZEQ5 sau de la EQ8 (practic e o placa prinsa de montura), ar trebui sa fie suficient.

Acuma legat de "astro foto", aici cred ca tu intelegi putin altceva fata de ce imi doresc eu de la montura :-)  In primul rand nu voi folosi Mak-ul ptr astrofoto (F prea mare), eventual doar pentru a filma Luna/Soarele sau similar, aici alinierea polara un e asa de critica. Iar ptr poze vreau sa folosesc obiective M42 din dotare impreuna cu ASI120, deci la 28/50/85/100/135mm distanta focala, expuneri relativ scurte (max 15-30sec)), din nou, la campul ala larg (28 pana la 85mm) ar trebui sa fie suficienta o aliniere polara facuta cu un adaptor de genul ala. oricum, eu am luat-o ptr portabilitate, si ptr "ocheade scurte" din curtea blocului, partea cu EQ si astrofoto tine de placerea de a bricola :-)

Am scos aseara montura la cer, aliniere pe 3 stele, apoi merge lejer spot on. Dupa cum se stie, Mak-ul are camp  mic, deci nu a impresionat la DSO. Vazut M31, M45, M42, cometa 46P, tras o ocheada la Marte da era f jos.