-----------------------------------
OptikOla
15 Dec 2018 20:13

Refractor 152/1200
-----------------------------------
Am intarziat cu raspunsul pentru ca nu am mai intrat pe aici....            
         Refractorul meu este SW, nu Bresser, dar are acela&#537;i obiectiv, 152/1200 mm.
         Tubul până la focuser are 1020 mm.  Focuserul cu tot cu piesa conica de adaptare are 122 mm la minim si 187 la maxim. 
           Cu focuserul împreuna   tubul are la minim 1142  si la maxim 1207 mm. Dimensiunile cuprind si portiunea de celula port-obiectiv (celula se ataseaza la tub prin infiletare), dar NU celula in intregime,  ci exact din dreptul primei lentile (cea dinspre obiectul de observat).
             Se subintelege ca  NU este inclus parasolarul (care se detaseaza &#537;i deci l-am scos la masuratori).
             Exista si o alta posibilitate de a afla exact dimensiunile la tubul tau, măsurand luneta intr-o fotografie de pe net de pe un site de magazin &#537;i facand matematic raportul dintre grosime &#537;i lungime. Poza trebuie aleasa corect (camera foto sa fi fost echidistant fata de capetele lunetei, deci sa formeze un triunghi isoscel (iti dai seama din poza daca un capat era mai &#8221;in spate&#8221; cand a fost pozat...) Principiul se bazeaza pe faptul ca poza este o dimensiune la scara, ca la harti.
          Mai simplu este sa iei legatura cu user-ul BMB care are o luneta identica cu a ta &#537;i cred ca nu este scurtata. Este un om deosebit si iti va spune exact. Sigur nu este scurtata a lui.
          In orice caz nu este posibil ca o luneta care are dimensiunile ei de fabrica sa nu intre in focus prin  diagonala sau prisma, cu niciun ocular. Ce este clar, dimensiunile nu pot sa difere cu mai mult de 40 mm fata SW... Daca ai sub 1100 mm (normal ar trebui 1130-1140)  la minim tubul a fost sigur scurtat.