-----------------------------------
tudor
28 Dec 2018 17:04


-----------------------------------
Tudor , ai privit Luna prin instrument de 250mm diam la 200x -300x  . poti sa vezi diferenta enorma -infinita aproape de elemente detalii ce vezi  fata de binoclu la 10x marire . si la planete la fel  si la Deep sky daca bagi 40-50x marire la telescop si filtre UHC sau altele . sau la soare texturi pete .  sau poze prin instrumente planete Luna soare  si Deep sky  ...  unde este binoclu de 5000 lei 10x42 fata de instrumentele  astro . ca si caruta cu un magar fata de avion
Da asa este!!! dar unii prefera sa mearga din cand in cand si cu caruta, uneori e mai placut!
De alfel dupa cum am scris cu doua postari mai sus la sfarsit, ideal e bine sa ai si "avion" si "caruta". Avion pentru Paris si caruta pentru Muntele Gaina...

Pai am facut teste pentru rezolutie doar pentru centrul imaginii ....Si pe margini? Inteleg ca aici e problema, cel putin mai sus ziceai ca pe margini sunt probleme.
Pe margini e dezastru cam la toate binoclurile testate de mine cu exceptia  a catorva binocluri, dar care si acestea stau sub acest Zeiss. Mai conteaza si diferenta de camp vizual dintre binocluri care ar complica si mai mult masuratoarea. Normal ca un binoclu cu un camp vizual mai mic poate avea marginile mai usor corectate decat unul cu camp vizual mare. Dar Zeiss-ul si aici sta bine ca are un camp de 6.6 grade care este mare pentru un 10x. Alte binocluri de 10x testate de mine au 5.5gr, 6gr sau 6.5gr si tot stau mai prost pe margine decat Zeiss-ul. Eu pe margini le testez  cu ochiul liber pe stele si se poate vedea clar diferenta, nu am considerat necesar sa masor aceasta diferenta.