-----------------------------------
zoth
08 Sep 2007 19:48


-----------------------------------
La sfarsit as vrea sa mai subliniez odata ceea ce am scris in primul post al acestui topic si in final sa trag niste concluzii (evident personale  :D )
In marea majoritate a cazurilor, cel mai mare si important castig la care avem acces prin folosirea telescoapelor este castigul in magnitudine stelara, iar la acest capitol telescoapele mari sunt clar privilegiate.
Acest castig se face simtit si in cazul obiectelor care dau o perceptie punctiforma dar in special in cazul obiectelor cu intindere mai mare (nebuloase, galaxii, etc) care de cele mai multe ori isi ascund informatiile  intr-o magnitudine stelara mare.
Foarte bine a subliniat acest aspect Radu pe un alt topic.
In speranta ca nu se va supara, am sa redau acest citat:
Din câte-mi aduc aminte, magnitudinea obiectelor extinse cum e nebuloasa ... este cea a unei surse punctiforme care ar emite același flux. (ca și cum toată nebuloasa ar fi concentrată într-un punct). Te păcălești ușor dacă te iei după magnitudinile asociate, fără să ții seama de întindere. 
Acele vinisoare sau structuri pe care le vedeti la galaxii, nebuloase, cu telescoapele mari sunt datorate surplusului de informatie castigat prin magnitudine stelara.
Ochiul poate fi pacalit usor, astfel incat aceste informatii sa creeze senzatia de detaliu, precum la fel de usor poate fi pacalit sa vada sau sa nu vada detalii la marginea unui crater lunar si sa creeze aceeasi senzatie de detaliu, dar despre aceste lucruri vreau sa vorbim intr-un topic separat unde va fi vorba in principal de "ochi, lumina, culoare si perceptie".

Concluzie:
toate telescoapele sunt bune cu o singura conditie:- sa le folosim!
-cele mici si medii lucreaza cu un randament mai bun pe cer in ce priveste rezolutia dar furnizeaza un castig mai mic in magnitudine stelara.
-cele mari lucreaza cu un randament mai mic pe cer la rezolutie dar furnizeaza un castig considerabil in magnitudine stelara.