-----------------------------------
sky
10 Sep 2007 16:30

Re: Soarele prin telescop de 254mm.
-----------------------------------
Am un telescop cu oglinda de 254mm, care in capacul de protectie exista o gaura de vreo 5-6 cm care la randul ei are un capac. 

Cand am observat luna cu acest telescop am descoperit ca e mai usor pentru ochi daca ii pun capac telescopului si las acea gaura descoperita. Practic luminozitatea a scazut incat ochiul se uita relaxat. Cand ma uitam fara acel capac, aveam senzatia ca atunci cand e soare puternic si multa zapada, adica lumina era cam puternica si simteam o oarecare durere la ochi din cauza luminii mari. 

Vreau sa fac si observatii solare. 

Intrebarea e: Credeti ca exista vreun pericol daca pun capac telescopului, si las doar acea gaura de 5-6cm pe care o acopar cu un filtru folosit la aparatele de sudura?

Am inteles ca acea sticla filtreaza si razele UV si normal si lumina vizibila. Dar nu stiu nimic daca filtreaza si radiatiile infrarosii.
Oricum pentru soare nu e nevoie de captat multa lumina.

Sau oricum in loc de sticla de la aparatul de sudura as putea folosi un filtru solar  Baader de dimensiuni cu mult mai mici decat cel normal (30x30). 

Oare se va vedea mai rau astfel? Oricum marirea telescopului va fi la fel, iar la luna n-am observat diferente legate de detaliile care se vedeau. Doar lunina mai putina si un ochi mai relaxat.

Nu te incurca cu filtre de sudura in primul rand ca exista riscul sa nu filtreze bine si in al doilea rand sticla respectiva nu este destul de plana incat sa nu-ti deformeze imaginea. Deci foloseste folie baader.
Si pe Luna cred ca nu ai observat mai multe detalii deoarece nu ai folosit o putere de marire mai mare. La telescopul tau de 250 mm poti sa te duci lejer la 350 X.deci.....