-----------------------------------
petrusneacsu
11 Sep 2007 03:33


-----------------------------------
Nu te dupa pana la 300X cu orice ocular. Probabil ar face fata cel de 4mm de care zici tu dar eu unul nu as da atatia bani pe el si in al doilea rand nu mi-as lua un plossl de 4mm, ci un ocular cu un design mai bun.
Numai bine!

Sotia poarta ochelari. Pe langa miopie mai are si ceva astigmatism, motiv pentru care probabil ca o sa se uite cu ochelari prin telescop. De asemenea are camp vizual 58 grade, nici mare dar nici prea mic. In plus spune ca ocularul face ceva corectie. 

Mi s-a parut ca e un ocular relativ echilibrat in ceea ce priveste performantele. Nici nu exceleaza dar nici nu e unul foarte prost (cel putin din ce spune pe site-ul vanzatorului). Stiu ca exista oculare foarte performante, dar parca n-as vrea sa dau pe oculare mai mult decat pe telescop.

Cu siguranta la urmatorul telescop, voi lua oculare mult mai bune, dar nu cred ca merita sa-i pun unui telescop normal, oculare prea performante. Pe moment sunt foarte incantat cum se vede cu el, si cu siguranta in timp voi fi mai pretentios.

Pe de alta parte ce are designul? Nu e frumos? Nu conteaza, daca o sa se vada bine cu el.

Exista si posibilitatea ca sa iau un ocular foarte bun care sa-l folosesc la urmatorul telescop mai performant, dar parca e mai bine sa o iau mai usurel.

Sa inteleg ca e scump? Se gasesc oculare mai bune sau cel putin la fel de bune mai ieftine? Eu am cautat prin ofertele din Romania.

Am inteles ca telescoapele cu raportul mic dintre distanta focala a oglinzii si diametrul sau, au probleme cu imaginea spre margine, si trebuie sa existe ceva corectie.

Adevarul este ca pana nu vezi cum se vede prin fiecare ocular, nu prea iti poti da seama cum e. Asa din parametrii poti sa-ti faci o idee, dar pana nu vezi cu ochii tai...