-----------------------------------
zoth
11 Sep 2007 09:14


-----------------------------------
As spune si eu cateva pareri personale aici:

-multi dintre incepatori "se arunca" prea repede spre oculare cu focale mici judecand magnificatia unui telescop ca pe un criteriu de performanta.
de multe ori o magnificatie mare nu este permisa de atmosfera, iar pe de alta parte nu avem nevoie de valori mari ale magnificatiei decat pentru detalii planetare-lunare sau pentru splitari dificile.
mai mult, o magnificatie mare cere oarecare experienta in manevrarea telescopului, campul vizual devenind foarte mic, iar lucrul asta e dificil pentru un incepator (enervant, asa cum zice Robert).

-cele mai multe oculare pentru astronomie au barrel standardizat pe 1.25" sau 2" asa ca nu se poate judeca in felul ca: folosesc telescopul asta cu ocularele care mi-au fost livrate si o sa-mi cumpar oculare mai bune pentru alt telescop.
telescopul pe care il ai e foarte bun si nu este necesar cel putin o vreme sa iei altul decat in cazul in care vrei sa devii mobil si un telescop mai mic ar putea sa fie mai comod.
pentru telescopul tau ar fi bun zic eu, un MPCC asa incat sa nu mai ai probleme cu marginea campului vizual.

-iarasi un lucru pe care il neglijeaza incepatorii ar fi ca importanta unui ocular bun este la fel de mare ca si oglinda principala sau obiectivul telescopului. multi se multumesc sa ramana cu ocularele livrate la inceput iar acestea sunt relativ modeste la performante si scad semnificativ din potentialul optic al ansamblului.
cateva oculare bune sunt necesare intotdeauna.

-referitor la ocularele plossl, eu spun ca au performante bune si un raport calitate/pret mare.
singura problema la acest design optic este dependenta eye reliefului de distanta focala, de cele mai multe ori ER este aproximativ 0.7 din lungimea focala.
asta inseamna ca un Plossl cu focala de 4 mm va avea un eye relief de maxim 3 mm, adica trebuie "bagat bine" in ochi pentru a putea fi vazut tot campul livrat.
pentru ocularele Plossl wide angle, este foarte posibil (nu stiu sigur) ca ele sa aiba un design clasic de Plossl cu un element barlow in fata asa incat sa-i permita un camp mai larg si un eye relief bun.
cred ca Skw ar putea ca confirme sau sa infirme acest aspect.
am totusi motive sa cred ca aceste oculare sunt potrivite pentru observatii planetare. daca mai adaugi si un MPCC la telscop nu vei mai avea nici un repros.