-----------------------------------
alexx01
04 Feb 2019 13:11

Dobson 300 sau 254
-----------------------------------
Salutare tuturor 
Am si eu putina nevoie de ajutorul vostru, care incontestabil sunteti mult mai experimentati decat mine la capitolul astronomie . Sunt un profan in practica astronomica. Teoria ca teoria ( ca toata lumea de pe aici... o carte, un net, un forum etc.), insa vreau sa ma apuc si de partea practica a acestui hobby.
Pentru asta va cer si eu niste sfaturi, niste pareri,niste indrumari, intru-cat activitatea asta nu este chiar asa de ieftina...
De la inceput vreau sa precizez ca din punct de vedere practic (ochi pe instrument) am doar experienta unui binoclu. Cred ca este cazul sa fac un mic upgarede de sistem. Si aici ma puteti ajuta voi. Sa nu fac o nefacuta.
Oscilez intre doua instrumente mai "serioase":

https://astrovest.ro/site/index.php/component/virtuemart/skywatcher/dobson-clasic/skywatcher-dobson-300-detail?Itemid=119

si

https://astrovest.ro/site/index.php/component/virtuemart/skywatcher/dobson-clasic/skywatcher-dobson-300-detail?Itemid=119

Ambele skywatcher dobson. Un 300 mm si un 254 mm. Ideea esta ca nu prea stiu la care sa ma opresc...

As merge pe mana unui 254 :

	- apertura suficienta pentru un incepator (?)
	- mai comod in deplasarea utilajului
	- posibilitate de dotare cu accesorii :
		- oculare
		- filtre
	- parca un efect de coma mai redus
	- valoare (pret) semnificativ mai mica

As merge pe mana unui 300 :

	- apertura suficienta pentru viitor
	- dotare cu accesorii pe parcurs

Pentru mine, in acest moment de lipsa in practica astronomica, ar fi justificabila o apertura mai mare? sau sa merg pe cei 254 pana prind putin "curaj"?Ideea este ca in acest moment nu caut ceva dedicat unui anume domeniu particular al astronomiei. Gen astro-foto, planete, duble, dso... Caut ceva mai "general" sa zic. (cu toate ca acest termen este total paralel cu notiunea de astronomie si mai ales cu cea de instrumente astronomice.) Vreau intai sa vad ce-mi place si apoi sa caut un instrument specializat.
Consider ca in acest moment un newton ar fi suficient.
Multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor raspunde.