-----------------------------------
Emil
12 Sep 2007 16:10

Constructie punct observare fixa, partea I fundatie si pilon
-----------------------------------
Ti-ai luat telescop, mandru de el il montezi in fiecare seara in gradina (textul de fata ia in calcul  faptul ca aveti deja o gradina si cativa metri patrati disponibili) iar dupa ce ai terminat cu holbatul, cautatul si alte asemenea activitati contructive te apuci si demontezi iar totul, il cari frumos in casa sau in debara. Daca ai unul de pana 150 mm parca nu e asa mare scofala dar cand ai ca mine unul de 254 mm care are aproape 20 kg el singur, vreo 20 kg contragreutatile, plus laptop, camera foto cu un  obiectiv de aproape 3 kg parca parca se insumeaza usor peste 60 kg care trebuie carate de colo colo de doua ori pe noapte.
Si atunci ce ne facem? Parca ne bate gandul sa punem toata tarasenia pe un pilon cu o fundatie "tzapana"; din beton si sa caram inauntru doar ceea ce este necesar, sa nu uitam ca, daca locuim intr-o zona linistita in care telescoapelor sau altor lucruri lasate pe afara nu le cresc picioare, daca vremea este buna putem lasa si tubul optic afara si sa acoperim totul cu o folie mai groasa de nailon cum este aceea care este folosita pentru acoperirea motocicletelor.
Bun, decizia e luata: ne putem pilon in curte, cu ce incepen?
Simplu: locatia! Unde e locul cel mai intunecat din gradina, cat mai departe de surse de lumina dar ideal ar fi sa aveti la indemana si o sursa de curent pentru alimentarea accesoriilor (laptop, telescop, et), se poate folosi si o sursa de genul unul acumulator puternic dar aceasta implica cheltuieli suplimentare.
Dupa ce ne-am hotarat  asupra locului nu ne ramane altceva de facut decat sa ne scuipam in palme (nu unul la altul ci intr-ale nostre!), sa punem mana pe unelte dar asta numai dupa ce v-ati asigurat ca in zona in care se va amplasa telescopul nu exista retea de apa, gaz sau curent. Nu va faceti probleme: veti fi primii care veti afla dar vecinii nu se vor bucura. Apropo, nu va aprindeti tigara daca aveti sentimentul ca miroase a gas!
Deci ne apucam de treaba: in primul rand va trebui sa va interesati la vreo statie meteo sau de la firme de contructii chestii de genul: care este adancimea medie de inghet pe timp de iarna. Ca siguranta, daca vi se spune ca este 50 cm, atunci trebuie sa sapati 60 sau chiar 70 cm pentru a va asigura ca totusi baza fundametului se afla sub adancimea de inghet chiar si in cazul unor ierni grele.
Hai sa luam un exemplu practic: situatia mea. Am primit informatia ca adancimea de inghet este de 70 cm asa ca am sapat 85 cm. Cand vorbim de dimensiunile gropii treaba se complica un pic, in functie de greutatea instalatiei se dau mai multe valori. Eu am mers pe o valoare medie catre mare. Adica: in adancime groapa are o latura de 80 cm iar la suprafata are o latura de 60 cm pentru a mari stabilitarea. Forma este foarte practicata in domeniul astronomiei de amatori pentru ca forma trunchiului de con este foarte stabila iar noi nu ne putem permite ca in cazurile observatoarelor profesionale si semiprofesionale sa sapam 5 sau 10 m in adancime...mai ales pentru ca noi sapam si nu alti pentru noi.
Cu toporul incercati sa neteziti peretii gropii pentru a optine o forma cat de cat simetrica a gropii (atentie:distributia greutatii sa fie in general egala).
Dupa ce groapa e gata ne trezim cu o groapa de circa 0,35 metri cubi care trebuie umpluta cu ciment care trebuie sa fie un ciment destinat sa reziste si iernilor. La umplutul gropii trebuie sa ne asiguram ca vom avea circa o saptamana fara ploaie (cimentul se usuca in general mai repede dar pentru siguranta considerati o saptamana).
Pilonul poate fi facut din orice teava de otel, cu cat are peretii mai grosi si diametrul mai mare cu atat mai bine dar nu are rost sa exageratii decat daca aveti de gand ca mai tarziu sa treceti pe scule mari. Pilonul meu are un diametru de 133 mm si un diametru interior de 125 mm si poate sustine instrumente de 20"; fara probleme (508 mm), are o inaltime de 800 mm. Pentru fixarea pe fundament se foloseste un disc mai gros de metal pe care se sudeaza pilonul, de asemenea pentru marirea stabilitatii intre teava si talpa se sudeaza 4  triunghiuri metalice, aripioare sa le zicem asa. Inaltimea pilonului se stabileste in functie de instrumentul folosit. In cazul unui Newton (reflector) trebuie sa fie mai scurt decat in cazul unui Schmidt-Cassagrein sau a unui lunete (refractor).
Eu am fixat pilonul in ciment cu ajutorul a 4 suruburi lungi de 50 cm cu diametrul de 12 mm. La capatul care intra in ciment am pus o saiba mai mare prinsa intre doua piulite. Ea joaca rolul de ancora. 4 pentru ca in talpa de fixare a pilonului am 4 gauri. Suruburile se monteaza pe pilon si se fixeaza cu ajutorul a 2 saibe si 2 piulite pentru fiecare surub.
Inainte de a baga surubile in ciment trebuie sa facem o asezare aproximativa a pilonului in pol sau o orientare aproximativa a pilonului care nord. Se face usor cu o busola si cu un laser pointer si se marcheaza directia.
La introducerea pilonului in ciment se urmareaste respectarea directiei nord-sud pentru montura. Ca sa nu uitam, montura se monteaza pe pilon cu ajutorul unui adaptor.
Dupa introducerea suruburilor in ciment se urmareste daca orientarea nord-sud corespunde iar dupa aceea se indeparteaza pilonul si dupa ce cimentul a putin mai tare cam 1 cm din cimentul care a venit in contact cu placa de fixare a pilonului. Aceasta va asigura mai tarziu o fixare mai buna a pilonului pe fundament.
Acum se asteapta uscarea cimentului, dupa 3 zile puteti linistiti monta temporar pilonul pe suruburi, atentie fara a face o fixare puternica, este posibil ca cimentul din interiorul fundamentului sa nu fie uscat complet. Verificati inca o data aliniamentul polar (nu de altceva dar daca ati gresit va puteti enerva de pe acum). Apropo, daca ceva nu e in regula cu aliniamentul nu sariti in gatul sotiei cum am facut eu ci rotiti pilonul cu 90 grade (daca aveti ca mine 4 gauri de fixare). Ati vazut? S-a rezolvat.
Dupa o saptamana puteti monta toata aparatura pe pilon insa trebuie sa va asigurati in prealabil de orizontalitatea pilonului. Cu un boloboc se face foarte repede si usor.
La inceput ati indepartat cam 1 cm din masa de ciment, acum la fixarea pilonului acesta este practic scufundat in masa cimentului. Dupa verificarea orizontalitatii puteti umple acest gol cu ciment rapid si gata.
Pentru a mari stabilitatea pilonului se poate umple teava cu nisip fin pe baza de cuart. Aceasta duce la o absorbtie rapida a vibratiilor.
Ei si cam asta ar fi, daca am uitat ceva mai vin cu adaugiri daca nu veniti voi din timp cu intrebarile !!!!

Hai va pup ca ma dor deja buricele degetelor de atata tastat!

Numai bine
Emil