-----------------------------------
zoth
09 Mar 2019 19:02


-----------------------------------
Am avut luneta de 120/600 de la Skywatcher. Mi-a placut ca era compacta, nu foarte grea si nepretentioasa la montura. Atributele astea (foarte importante pentru mine) imi confereau atat comoditatea de scos la observatii cat si un grad mare de manevrabilitate in timpul sesiunilor la ocular.

Nu o consider insa potrivita pentru observatii planetare si lunare din cauza cromatismului mare care estompeaza semnificativ detaliile imaginii si scade contrastul imaginii. As avansa un grosisment maxim de 60-80x pentru astfel de observatii si pentru imagini relativ decente. Stiu ca vor exista voci care vor spune ca se poate merge mai sus ... evident ca se poate insa "departe" de rezolutia unui instrument de 120mm.

Deasemeni nu o consider potrivita pentru observatii de stele duble. La acest capitol analiza poate fi usor mai nuantata: daca stelele vizate au magnitudini mai mari si companionii lor magnitudini apropiate, luneta se poate descurca onorabil. In rest mai putin ...

Trebuie retinut faptul ca pentru ambele tipuri de observatii: planetare/lunare si duble, un randament bun il au instrumentele care pot lucra la limita de difractie. Luneta de 120/600 nu indeplineste acest criteriu.

Pentru campuri stelare largi, obiecte slab luminoase de cer profund, luneta este in mediul ei si se descurca onorabil. Pentru asta a si fost gandita!