-----------------------------------
iulian90
11 Mar 2019 17:36


-----------------------------------
Multumesc pentru felicitari. :)  Stiu ca comparatiile cu filtrele tinute in mana nu sunt tocmai potrivite , ca se vad reflexii pe filtre, eu mai mult am vrut sa apara si cerul liber in jurul filtrelor, pentru o mai buna comparatie. 
Intr-adevar, filtrele colorate, ca si cele UHC ,nu sunt concepute pentru observatii pe timp de zi, filtrele colorate fiind destinate observarii planetelor iar cele UHC  fiind destinate pentru observarea nebuloaselor de emisie. Oricum, dintre filtrele colorate numai filtrele orange si  rosu sunt bune pentru observatii pe timp de zi, filtrul UHC nu este deloc potrivit pe timp de zi. Cel mai bun filtru pe timp de zi s-a dovedit a fi filtrul cu polarizare liniara, insa acesta are efect doar pe o portiune limitata de pe cer  pe timpul zilei. 
Si grosismentul mare aduce imbunatatiri considerabile contrastului, intunecand fundalul cerului in timp ce stralucirea stelei ramane neschimbata, am verificat si aspectul acesta saptamana trecuta, mergand pana la grosismentul de 260 ori cu telescopul de 114mm si combinatia ocular 9mm-lentila barlow, la steaua Capella si steaua Aldebaran.