-----------------------------------
iulian90
14 Mar 2019 09:14


-----------------------------------
Intr-adevar, filtrele muta putin mai in spate planul focal al telescopului si trebuie reglat focuser-ul cu 0,5 - 1 mm mai in spate decat atunci cand observi fara filtru, am observat si eu lucrul acesta. 
Un fel de masca Hartmann am confectionat si eu acum doi ani pentru telescopul de 114mm f/7,9 , mai mult de curiozitate ,sa vad cum se vede. Am confectionat-o din carton negru, si am practicat doua gauri de 55mm deoparte si de alta a axei optice a telescopului si am observat ca atunci cand era telescopul defocusat, se vedeau doua figuri de difractie ale stelei observate in ocular, care se apropiau una de alta si se micsorau pe masura ce reglam focus-ul, pana ce se contopeau intr-o singura figura de difractie atunci cand ajungeam exact in focus. Acum nu mai am acea masca, dar pot face destul de usor o alta masca tip Hartmann pentru focusare precisa, care ar fi utila mai ales pentru cazul in care as folosi camera foto sau video, mai ales camera E-Boda DVR 2001 care are ecran cam mic pentru a putea vizualiza clar imaginea stelei atunci cand focusez .