-----------------------------------
Emerald_CH
15 Mar 2019 01:37


-----------------------------------
Marimile mici la oculare sunt bune atunci cand ai un mediu de observare ideal,perfect uscat si fara aer curenti calzi. Aproape imposibil,cel putin la mine aici.Multe ori,introduce zgomot si vibratii in jutul obiectului.Oboseste ochiul daca il tii mult.Acel 8mm este prea puternic la tine...te va enerva si micsora calitatea,incearca cu un 18,apoi du-te la 13/11.8 nu este pentru to timpul

Marimile mari iti vor dau acel "oah" pentru obiecte mari de pe cer...sau poti vede Luna in plin ochi.Sau obiectele mari si indepartate.

Automat,iti vor trebui toata gama.
Ochiul tau fizic si mental iti va spune ce merge si ce nu.
Ai grija cum le manipulezi si unde le tii,treba un mediu steril,uscat si curat.

Eu am decis sa merg pe "holy triple" marimi: 13,18,22.
Apoi, un 8 si un 32.

Am evitat orice obiect din metal sau din sticla intre ochiu meu si oglinda principala,adica am evitat "barlow" ! Fara,direct daca se poate.Daca nu,cumpara cea mai buna si scumpa model care iti permiti.

Acel wireless modul...daca imi aduc aminte bine...il foloseam cu un program,SkyMaps cred ca se numea.Ma uitam la anumite obiecte,le vedeam poza,imi citea ceva despre ele si apoi,cu un click, imi ducea mount-ul la acel punct.
A fost cel mai grozav moment petrecut cu al meu junior...

Lucrul care banuiesc multi il urasc...este acea debandada organizata cadn incepi sesiunea si can dtreba s ao termini,sper c anu sub ploaie.
Invata sa te organizezi l amodul cel mai pedant,puneti etichete pe tot echipamntul si cumpara o cuite dedicata la asa ceva.
Vei multumi cerului cand mergi afara l aobservat si vei incepe sa cauti un cablu sau un adaptor sau scapat din mana un ocular.Nu mai spun ,cate le vei pierde can dvei pleca.
Sau,ce multiumir vei fi ca ceilalti participanti la observare nu te vor injura sau nu iti vor incalzi ceaiul din cauza ca a trebuit sa folosesti lumina alba si le-ai deranjat lor... aici,o mic aparanteza,prima data eu afara,am folosit farurile de la masina,nu pot descrie ce fluierate si propuneri indecente am primit .A trebuit fac ceaiul si toti prieteni iara.. ;)