-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Mar 2019 15:30


-----------------------------------
starbuck a scris : 

'' Apertura mare inseamna lumina si detalii. Din cate stiu eu nu exista nimic (la costuri umane) care sa le poata inlocui.'' 

Asa este ,foarte corect , cu conditia implicita - la care sunt sigur ca te-ai gandit - ca instrumentul mai mare sa fie de calitate optica cel putin egala cu a celui mic.
Daca nu este ,trebuie sa incepem cu nuantarile ,la unele obiecte va avea avantaj unul ,la alt obiect celalalt.
Am vazut de prea multe ori ,din pacate, ca exista seeingul ca factor imprevizibil si care obisnuieste sa-si bata joc de toate regulile.



 ''Am tot respectul mai ales pentru lunetistii de 60mm :) unde observatiile sunt abordate la nivel de provocare si spectacol pe seama aperturii la limita inferioara acceptabila a observatiilor astronomice dar in final acesta este adevarul.''

Au, au ... asta-i fault in careu ,cer arbitrului lovitura de la 11 metri ! :D 
(De acord , ai dat o definitie foarte buna !)


''Dupa cum vei vedea nu exista o reteta exacta pentru alegerea telescopului perfect all-rounder. De fapt alegerea unui telescop reprezinta o provocare exclusiv individuala pentru fiecare pasionat si face parte din pregatirea si evolutia lui in acest domeniu.
E bine de mers la un astroclub si de testat multe telescoape. E o buna ocazie de a studia atat posibilitatile instrumentelor cat si conditiile in care sunt utilizate.''

Sfat mai bun ca acesta nu poate sa dea nimeni !

Cer senin tuturor si spor la observatii si din partea mea,Mircea