-----------------------------------
saiph
20 Mar 2019 16:19

Re: Skywatcher 120/900 EvoStar ED
-----------------------------------
Salut Cristi, si bine ai venit printre noi :)

Vad ca ti-ai turat motoarele si ti-ai facut temele  :lol:  ai inceput bine, tine-o tot asa!

In primul rand, telescopul acela este destul de "rasarit" pentru primul instrument. Nu ma refer neaparat la pret, sau la gabarit (sper ca vei avea unde sa-l instalezi/utilizezi), sau la calitatea opticii (esti sigur ca BAK7 era?), dar apertura si designul optic il califica pt un "alergator de cursa lunga", daca-i pui si o montura adcvata sub el.
Legat de posibilele aberatii - e normal, ca la orice ED (nu APO) sa ai un pic de bleeding in albastru, dar nu trebuie sa te sperii. Daca nu esti atent aproape ca n-o sa-l observi :)  La 80ED-ul meu (tot f/7.5) pot merge linistit pana pe la 2.5x-3x apertura ca putere de marire si inca tine binisor imaginea.

Daca esti in cautare de oculare Vixen (SLV  25mm, 2x SLV 20mm, LVW 5mm) da-mi un semn in privat, te rog. 

Cu filtrele, ia-o catinel, un UHC e binevenit oricand; H alfa, beta, gama, delta.. (glumesc)  inca nu cred ca e cazul sa te arunci la asa ceva. Sunt specializate, destul de scumpe, iar daca nu faci astrofoto (inca - brace yourself.....) nici nu se prea merita efortul. Poate cel O-III ca e mai apropiat de peakul de sensibilitate al ochiului, iar apertura e cam la limita pt a putea beneficia de ce ofera un astfel de filtru.

Montura Alt-Az sigur capabila de astfel de gabarit probabil ar fi Twilight II :) sau ceva asemanator, cum e Giro. Sau chiar si Sky-Tee2.



Spor si cer senin!