-----------------------------------
cristian iacob
20 Mar 2019 21:17

Re: Skywatcher 120/900 EvoStar ED
-----------------------------------
Salut Cristi, si bine ai venit printre noi :)

Vad ca ti-ai turat motoarele si ti-ai facut temele  :lol:  ai inceput bine, tine-o tot asa!

In primul rand, telescopul acela este destul de "rasarit" pentru primul instrument. Nu ma refer neaparat la pret, sau la gabarit (sper ca vei avea unde sa-l instalezi/utilizezi), sau la calitatea opticii (esti sigur ca BAK7 era?), dar apertura si designul optic il califica pt un "alergator de cursa lunga", daca-i pui si o montura adcvata sub el.
Legat de posibilele aberatii - e normal, ca la orice ED (nu APO) sa ai un pic de bleeding in albastru, dar nu trebuie sa te sperii. Daca nu esti atent aproape ca n-o sa-l observi :)  La 80ED-ul meu (tot f/7.5) pot merge linistit pana pe la 2.5x-3x apertura ca putere de marire si inca tine binisor imaginea.

Daca esti in cautare de oculare Vixen (SLV  25mm, 2x SLV 20mm, LVW 5mm) da-mi un semn in privat, te rog. 

Cu filtrele, ia-o catinel, un UHC e binevenit oricand; H alfa, beta, gama, delta.. (glumesc)  inca nu cred ca e cazul sa te arunci la asa ceva. Sunt specializate, destul de scumpe, iar daca nu faci astrofoto (inca - brace yourself.....) nici nu se prea merita efortul. Poate cel O-III ca e mai apropiat de peakul de sensibilitate al ochiului, iar apertura e cam la limita pt a putea beneficia de ce ofera un astfel de filtru.

Montura Alt-Az sigur capabila de astfel de gabarit probabil ar fi Twilight II :) sau ceva asemanator, cum e Giro. Sau chiar si Sky-Tee2.



Spor si cer senin!

Buna seara!

Va multumesc. Bine v-am gasit :). In review facut de Astronomy Magazine se mentioneaza faptul ca elementul frontal este de BAK7 (nu din acest material sunt facute prismele de slaba calitate din unele binocluri?), iar cel de-al doilea element este din FPL 53.

Eu credeam ca un filtru O III de calitate ar merge lejer pe vizual, deoarece are o transmisibilitate de 95% in plaja 496-501nm. Cred ca acestor lungimi de unda le corespunde turcoazul, dar se poate sa ma fi inselat in apreciere.

N-ar merge un Alt Az.5 pentru un tub de 92 de cm lungime si 5,5 kg? Am citit acum ca Twilight II are putea sa tina pana la 27 de kilograme. Din calculele mele Skywatcher 120/900 cu tot cu un ocular micut (Vixen SLV de 4 mm focala) ar avea un 6 kilograme. De aceea sper ca o montura alt Az.5 ar putea sustine cu succes un asemnea tub in scopul observatiilor vizuale.

Cristian