-----------------------------------
cristian iacob
21 Mar 2019 00:29


-----------------------------------
Un astfel de instrument (sw evo star 120 ed) este un pic cam mare pentru un balcon obisnuit,dar pe langa calitatile enumerate de tine are un defect major pentru multi dintre noi: este scump (raportat mai ales la inceputurile noastre in aceasta pasiune- dar fiecare cu drumul sau)
Referitor la marire iti pot spune ca intr-o noapte cu seeing de exceptie am marit cu un astfel de instrument pana la 600x (5D!) cu o imagine clara si stabila.
Instrumentul este neintrecut pentru stele duble, planete, roiuri deschise si apoi roiuri globulare, nebuloase si galaxii (vorbesc de vizual). Ca montura merge la limita pe un eq5 transformat in AZ. Paradoxul este ca in balcon ti-ar trebui un instrument mai mic, iar in camp unul mai mare
Poti sa mergi si pe oculare TV Plossl sunt excelente cel putin pentru primii 20 de ani de pasiune  :lol: (cine stie ce tehnologii or sa apara- sau au aparut  deja dar sunt tinute sub obroc.)
Ca o concluzie: daca vei ramane cu aceasta pasiune cred ca ai sa pastrezi  acest instrument multa vreme si eventual vei achizitiona unul complementar cu apertura mai mare,  care sa te satisfaca in privinta galaxiilor, roiurilor globulare si nebuloaselor

Nu l-as folosi din balcon, intrucat este mult prea multa lumina, ci undeva in afara localitatii unde nu ar exista poluarea luminoasa. De ceva timp tot fac simulari pe site-ul acesta https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ introducand datele acestui telescop (120mm/900mm) verificand imaginea unor obiecte deep space. De exemplu imaginea lui NGC 1365 mi se pare fascinanta si ma intreb daca intr-adevar la o putere de 225X (care e chiar mai mica decat limita neoficiala de 2Xdiametrul) in conditii de vizibilitate foarte buna poti vedea un obiect deep sky care sa iti ocupe intregul camp vizual. Din pacate, nu pot salva imaginea de pe simulator, insa introducand aceste date imi arata galaxia NGC 1365 ar ocupa intregul camp. La fel si in cazul galaxiei M83. Inteleg ca in observatii vom vedea doar alb/negru insa chiar si asa ar fi deosebit sa poti vedea atatea detalii. Tinand cont ca aveti acest telescop ma intrebam cat de bine se vad asemenea obiecte in conditii atmosferice bune/ideale.

Un diametru mai mare nu cred ca mi-as cumpara, deoarece ar deveni un aparat si mai greoi si as vrea sa fiu sigur ca-l folosesc frecvent. 

In legatura cu montura EQ5 am vazut acum ca Skywatcher au una care ar sustine 10 kilograme. Nu ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru un telescop care are pentru vizual cel mult 6,5 cu tot cu ocular si diagonala? 

Cristian