-----------------------------------
bogdan69
21 Mar 2019 10:36


-----------------------------------
Salut!

De obicei nu prea dau sfaturi. Nu consider ca sunt suficient de avansat pentru asta. Insa cateva lucruri iti pot spune. Le iei sau nu in considerare.  
Ca sa faci o alegere cat mai buna pentru tine e bine sa-ti raspunzi la cateva intrebari (ce ti le insir mai jos si pentru care incerc sa-ti dau si cateva variante in functie de raspuns). Totul este sa-ti raspunzi cat mai sincer la fiecare intrebare fara sa incerci sa gasesti circumstante care sa duca la alt raspuns, aparent mai convenabil. Inainte de intrebari indraznesc sa spun ca am tras o concluzie despre preferintele tale. Tinand cont de telescoapele pe care ai "pus" ochii, cred ca te indrepti catre deep sky, mai putin catre planete. 

Intrebarile la care cred eu ca trebuie sa-ti raspunzi sunt urmatoarele (mi-am permis sa-ti prezint cateva persepctive, vazute de mine din propria experienta):
   1.  Ce-mi place mai mult, Deep Sky sau planete?
 Daca te inereseaza deep sky iti trebuie intradevar apertura, daca te intereseaza planetele conteaza mai mult distanta focala. Acum si in cazul deep sky conteaza distanta focala, dar sunt multe de spus, lasam pe mai tarziu. Daca te intereseaza ambele ramuri ale observatiei concluzia duce catre apertura si focala lunga. Asta duce intradevar catre un reflector cu deschidere cat mai amare si cu o focala suficient de lung. Raspunsul aparant la aceasta intrebare este un  Newtonian, cat mai mare si usor de folosit. Dar cat de mare? asta ne duce la intrebarea 2 Dar cat de usor este de folosit? asta duce la intrebarea 3
   2. Cat de pasionat sunt incat sa car 40 kg in fiecare seara? Sau cat mai des posibil. Imagineaza-ti ca trebuie sa cari, chiar si numai 50 m, un boiler de un 1 m inaltime si cu un diametru de vreo 35 cm, care are vreo 15-16 kg. Este perfect lucios si nu ai de ce sa il apuci. Il duci in brate si incerci sa nu te impiedici.  Apoi mai este si montura aia incomod de apucat si care are si ea vreo 20 kg. Nu poti sa le duci pe amandoua la un singur drum. Trebuie sa faci doua drumuri. mai ai si oculare, filtre etc. 
Sa nu uitam ca telescoapele mari au prins avant intr-o tara in care aproape toti au garaj si minim o masina. Telescopul sta in garaj langa masina. Se ia ,se pune in porbagaj, se merge cale de 100 km, pe o autostrada, intr-un loc cat mai intunecat, se scoate telescopul din portbagaj si se asambleaza la 2 m de masina.  Ce viata de astronom amator! 
La noi se ia telescopul in brate, se coboara de la etajul 2-10 fara lift sau cu un lift minuscul, in care abia incapi tu si tubul, apoi se merge intr-o parcare inghesuita si sa baga instrumentul intr-o masina (minuscula de cele mai multe ori) in care tubul incape numai pe bancheta din spate. Iat tu trebuie sa bagi acest tub deschizand o portiera in asa fel incat sa nu lovesti masina vecinului parcata la 60 cm de masina ta. Dupa ce ai reusit sa lasi tubul in masina urci cele 2-10 etaje cu sau fara liftul ala minuscul sa iei montura si restul. 
 Apoi faci un drum cu masina, aici avem un avantaj fata de ceilalti, suntem nevoiti sa mergem doar vreo 20km. Dar fara autostrada. Sa nu uitam ca, dupa o noapte alba, intradevar magnifica, trebuie sa faci cale intoarsa 20 km si sa cari totul inapoi sus. E adevarat ca noaptea lumea nu prea umbla, nu toti sunt astronomi amatori, si sunt sanse mici sa gasesti locul de parcare ocupat, dar poti sa gasesti liftul blocat, cu usa lasata intredeschisa de nesimtitul de la 7. E frustrant sa patesti asta la 5-6 dimineata, crede-ma. Daca raspunsul este "DA, VREAU", iti asumi toate astea sa iei cel mai mare "boiler" pe care ti-l permiti. Atentie, sunt sanse mari sa te razgandesti dupa cateva episoane frustrante cu liftul defect si vecini nesimtiti. Telescopul ajunge sa zaca intr-un colt adunand praf. Aici sunt doua cazuri. Se renunta complet la acest hobby si se incearca valorificarea instrumentului, sau se incearca vinderea instrumentului si orientarea catre un altul mai usor, mai portabil. In ambele cazuri se irosesc resurse.
Dar sa zicem ca am raspuns si la aceasta intrebare si trecem la intrebarea 3
   3. Cat de usor este de folosit instrumentul?  Pentru raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa gandesti daca cunosti cerul suficient de bine incat sa reusesti sa gasesti obiecte deep sky relativ usor. Daca cunosti aproximativ constelatiile si te orientezi destul de usor, e posibil ca la primele sesiuni de observatii sa reusesti sa gasesti unul doua obiecte deep sky care sa te incante. Dar e foarte posibil sa le gasesti greu si sa obosesti. E adevarat, cu timpul poti capata experienta si sa reusesti sa faci tururi interesante in noptile de observatii. Daca nu-ti iese prea bine sunt sanse sa renunti si telescopul sa ajunga sa adune praf. Si aici sunt doua variante. Se vinde telescopul si se renunta la hobby, sau se vinde si se incearca achizitionarea unui telescop computerizat. In ambele cazuri se irosesc resurse.

Astea mi se par mie principalele 3 intrebari la care sa gasesti raspunsul cat mai sincer.
Ca o parere personala. Daca raspunsurile tale sunt : 1. Deep sky. ( aici imi permit sa banuiesc raspunsul vazand ce ai ales initial) 2. Da, sunt dispus sa car si 80 kg nu numai 40 si 3. Ma descurc sau sunt atat de pasionat incat o sa ma chinui luni de zile pana reusesc, oricare din cele trei telescoape alese de tine e bun.

Daca ai indoieli, cat de mici, mai ales la 2 si 3 trebuie sa te orientezi catre altceva. Trebuie sa faci un compromis intre portabilitate, apertura si usurinta in folosinta.
Exista mai multe variante. 
a. Telescoape cu GO-TO,  sunt relativ scumpe, dar au motoare care duc catre obiectul cautat si urmaresc obiectul in timpul observatiei. De obicei au o "telecomanda" cu care faci toate comenzile, Insa exista si generatii mai noi care fac controlul cu un telefon Android cu niste aplicatii speciale.  
b. Sistemul Push To, asemanator cu Go-To, dar fara motoare, ceva mai ieftine. Pe telecomanda, dupa alegerea obiectului iti sunt indicate directiile in care sa misti telescopul pana in punctul ales cu niste sageti. Si aici au aparut generatii noi care se pot cotrola cu telefonul. 
c. Tescoape simple pe care sa incerci sa le orientezi cu un telefon Android si cu aplicatii speciale (dar atentei, aplicatiile sunt destul de imprecise, iar telefonul poate fi influentat de partile metalice ale telescopului si sa dea indicatii eronate).

Imi permit sa-ti dau mai jos cateva link-uri de studiat, doar cu sistemul Go-To sau Push pull. Simpe sunt zeci de variante. insa eu m-as opri, pentru inceput,la maxim 200 mm diametru oglinzii principale.

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-push-mini-n-150-750/p,57560#tab_bar_1_select  cel mai ieftin, dar cu o apertura care iti poate da multa satisfactie pentru inceput, peste un timp destul delung vei trece la alt nivel. Se foloseste cu un telefon

https://www.astroshop.eu/telescopes/omegon-dobson-telescope-push-mini-n-150-750-pro/p,57561#tab_bar_1_select   la fel ca cel de sus, in plus are inele de prindere si probabil e mai bine incheghat
 Transportul pentru ele din Germania este undeva la 80-120 lei, si ajung undeva la 3-4 zile. Sunt foarte usoare, avand undeva la 10kg

https://www.astroshop.eu/telescopes/orion-dobson-telescope-n-203-1200-skyquest-xt8-intelliscope-dob/p,33297  apertura mai mare si calitate ceva mai buna. Aceasta varianta este Push-to, care are controller, fara telefon. Apertura care o sa te satisfaca timp indelungat, pretul este destul de mare, avand in vedere ca si transportul este undeva la 300 si ceva de lei. Si este destul de greu, undeva la 26 kg. Intra deja in aria boilere.
https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-n-150-750-star-discovery-p1-50i-synscan-wifi-goto/p,57364  varianta Go-To. Destul de scump, dar are ceva mai multe accesorii si este relativ usor. Are doar 12 kg aproximativ Se mai adauga transportul din Germania 100-150 lei.

Exista si alte variante, mai scumpe sau mai ieftine.

Sper ca nu am aberat prea mult, daca sunt colegi mai bine informati ii rog sa ma completeze sau sa ma desfinteze.

ultimul sfat: Raspunde-ti cat mai sincer la cele trei intrebari. Nu uita sa faci exercitiul de imaginatie de mai sus, crede-ma, e foarte util. ;)

Cer senin,

Bogdan