-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Mar 2019 15:26


-----------------------------------
Cu placere !

Se poate proceda si empiric asa cum a facut Erwin.
Pentru cine doreste , se poate si calcula folosind acest formular creat de Mel Bartels.
Sa retinem aspectul ca Mel foarte de tinerel  ,inainte de a se juca cu ''trotineta'' in praf , a construit telescoape maricele.
Deci gandul sau s-a indreptat spre reflectoare de amator mari , transportabile si care nu pot fi decat cu tub deschis ,sistem truss.
La acele telescoape ,prin diafragma secundarei se intelege efectiv o bucata circulara dintr-un oarecare  material usor si care se monteaza ''peste drum'' de focuser.
Acea diafragma trebuie sa fie suficient de mare incat sa nu treaca lumina nefocalizata in focuser ,respectiv plan focal.
Pe noi , cei care avem telescoape cu tub solid , ne intereseaza  acest calcul deoarece noi vom avea nevoie ca tubul sa fie mai lung - de la axa focuserului spre gura - cu cel putin raza  asa-numitei diafragme de secundara.
Aceasta diafragma este inteleasa ca un disc circular complet.

https://www.bbastrodesigns.com/baffle.html

Diafragma de focuser este o diafragma inelara care  ,in cazul Toleascopului ,a fost lipita pe capatul inferior al tubului culisant al focuserului.
Aceasta diafragma se calculeaza pentru ocularul de baza adica functie de diametrul diafragmei de camp a acestui ocular.
In cazul meu , ocularul LV 30mm are o diafragma de 30mm iar diafragma de focuser a rezultat la un diametru de 38mm ,cel interior iar cel exterior egal cu al tubului culisant.
Rolul acestei diafragme este acela de a permite doar luminii care vine prin secundara sa ajunga in planul focal recte diafragma de camp a lui LV 30mm.

Pentru Toleascop a rezultat o diafragma de secundara de 9,21'' adica de 234mm.
Raza fiind de 117mm , distanta dintre axa focuserului si capatul tubului trebuie sa aiba aceasta valoare ... cel putin.
Eu am ales pentru diafragma de secundara o valoare mai mare ,cea de 182mm adica distanta dintre axa optica si planul focal deoarece am vrut ca diafragma de intrare de 233mm sa fie in planul focal al primarei.

Sunt ferm convins ca fara aceste optimizari as fi vazut mai putine obiecte DSW din oras.
Si precum vaca de colhoz care este dusa la taur odata pe an dar este mulsa zilnic,ar fi trebuit sa stau si sa oftez de dor asteptand acele doua -trei iesiri anuale la cer negru.:roll: 

Atasez capturi de ecran cu calculele mele pentru Toleascop si cu una din fisele de calcul din ''Newt for the Web'' ale acestui telescop. 

https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html


Mie mi-a facut placere sa fac aceste calcule.
Cine nu iubeste aritmetica poate urma sugestia empirica a lui Erwin care inglobeaza multa experienta ATM.

Succes, Mircea