-----------------------------------
iulian90
05 Apr 2019 09:44


-----------------------------------
Aseara,pe  4 aprilie, cerul a fost senin ,dar nu prea curat, fiind cam gri, insa nu m-a oprit sa fac observatii. Am inceput sa caut asteroizi vizibili prin telescopul de 114mm si am reusit sa gasesc si sa observ nu mai putin de 6 asteroizi, marind astfel numarul asteroizilor observati de la 3, cat aveam inainte (Ceres ,Vesta si Pallas),  la 9 aseara . 

Cei 6 asteroizi gasiti aseara sunt:

(3) Juno, in constelatia Orion, la nord-vest de steaua &#955; Ori, fiind relativ grei vizibil la 45x si 100x.

(6) Hebe ,in Gemini, intre stelele Alhena si &#957; Gem, greu vizibil, la 45x si 100x.

(532) Herculina, in Lynx ,la vest de steaua &#945; Lyn, greu vizibil ,mai mult la 100x.

(349) Dembowska , in Leo, la sud-vest de steaua Algieba, greu vizibil, mai mult la 100x.

(17) Tethys, in Virgo, putin mai la sud de steaua &#959; Vir, fiind foarte greu vizibil ,la 100x. 

(7) Iris in constelatia Corvus, la nord-est de stelele Algorab / &#948; Crv si &#951; Crv , in apropiere de galaxia M 104 din Virgo. Este relativ greu vizibil la 45x si mai ales la 100x.

In afara de acesti asteroizi, cum insa seeing-ul era foarte bun, 9/10 pe scara Pickering, am observat si cateva stele duble, ca Algieba din Leo, Castor din Gemini, Porrima din Virgo si duble mai dificile ca &#953; Leo si Propus / &#951; Gem, la care am reusit sa vad companionii, la 260x. 

La &#953; Leo companionul se vedea relativ greu, aproape in dreptul primului inel de difractie, spre est fata de steaua principala. Site-ul Stelle Doppie indica un unghi PA de 92,7 grade, deci am vazut bine pozitia companionului. Ciudat este faptul ca  steaua &#953; Leo este numita "Tsze tseang" in Stelle Doppie.

La steaua Propus ,companionul se vedea foarte greu, imediat dupa primul inel de difractie, aproximativ spre vest de steaua principala, iar Stelle Doppie indica un unghi PA de 251,7 grade, deci am fost pe aproape cu aproximarea pozitiei companionului lui Propus, asta inseamna ca chiar am reusit sa il observ. :)

Am mai observa si steaua Izar / &#949; Bootis , la care am vazut mai clar companionul de culoare alb-albastruie, steaua principala avand culoarea alb-aurie, apoi m-am retras in casa, multumit de observatiile facute. :)