-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Apr 2019 14:19


-----------------------------------
Felicitari pentru construirea acestui telescop excelent !

Exista o limita impusa de ''realitate'' dar sa nu exageram , nu sta nimeni sa ne dea peste degete sau sa ne amendeze cand trecem de nu stiu care limite.
Aceasta inseamna ca ,daca avem cu ce -adica telescop bun , montura stabila  si daca avem nevoie , marim grosismentul pana la valoarea permisa de ''realitate''.
Si daca aceasta marire este ,repet,necesara : daca fac observatii de stele duble si am rezolvat componentele, mai am nevoie sa maresc grosismentul ?
Sau pot sa fac aceasta spre propria distractie si ,uneori ,satisfactie.

In orice caz, povestea cu limitarea de 2D este o gargara comerciala foarte vehiculata de cand telescoapele sunt executate in productie de masa undeva departe.
Daca doriti , pot sa fac o poza a paginii relevante din manualul de Astronomie pentru liceu al lui Vorontov-Veliaminov din anii '50 in care se precizeaza ca puterea de marire maxima este cuprinsa intre de doua ori si de trei ori diametrul obiectivului exprimat in milimetri.

Cine beneficiaza de luxul unei optici de inalta calitate precum cea discutata ,poate sa mearga pana la momentul in care imaginea ramane fara lumina suficienta.
De obicei insa ,imaginea ''se descompune'' inainte de a ''ramane fara lumina''.

Mircea