-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Apr 2019 22:55


-----------------------------------
nobody

Multumesc pentru clarificare.

Dom'le ,vorba militianului ajuns la Zoo si privind la girafa : ''asa ceva nu se exista !''  :shock: 
Asa ceva nu trebuie cumparat ... nici gratis.

Dar colegu' vorbea despre cautator cu punct rosu.
Eu cand vorbesc de RDF (cautator cu punct rosu) vorbesc despre ceva ca in poza.
Si variante apropiate.
(Banuiesc ca si Herr_Alien la asa ceva s-a gandit nu la culmea opticii si mecanicii fine tocmai descrise.)

Am patru RDF -uri: luneta de 60x828mm si Toleascopul au RDF-uri dedicate ,nu se pot folosi pe alte telescoape.
Am insa alte doua RDF-uri pe care le pot muta pe diferite instrumente.
Nu-mi mai place sa observ cu telescoapele fara RDF,atat sunt de bune.
Fara RDF ma simt ca fara...sosete !

Ca sa imi dovedesc bunele intentii,iata cum se foloseste un RDF.
Sa presupunem ca vrei sa observi roiurile lui Hodierna din Auriga.
Imparti mental distanta dintre stelele Beta Aur-Theta Aur in zece parti  si potrivesti telescopul astfel incat punctul rosu sa fie spre Sud (exteriorul)  aliniamentului si cam la 6/10 din aceasta distanta de la Beta spre Theta si formezi un triunghi schiop ca in schita.''Bing'' M37.
Pui punctul rosu spre Nord / interiorul conturului si potrivesti la 6/10 de la Theta spre Beta,formezi triunghiul ca in schita  si ''beng'' M36.
Formezi un triunghi echilateral cu punctul rosu, avand ca baza Beta Aur -Iota Aur  si ''zdrang'' M38 cu vecinul NGC 1907.
Asemenea trucuri nu functioneaza la toate obiectele dar la multe ,da!

Dupa ce sari asa , de la stea la stea si de la roi stelar la roi stelar , te pui pe stanca , la marginea abisului galactic ,iti arati coltii si batandu-te cu pumnii in piept anunti Universul ca esti Starzan , Fiul Galaxiei ! 

Mircea