-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Apr 2019 20:24


-----------------------------------
Experienta de a observa asistat de un cautator RACI (cu imagine ''dreapta'') abia urmeaza sa se intample la mine.
Dar am vazut ca ''lumea buna''  asa ceva recomanda.
Eu personal iti recomand sa ai in paralel cu acesta si un cautator 1x asa ca , daca banii nu sunt o problema , as lua un Telrad.
Dupa ce te-ai decis asupra ocularului de baza care sa iti dea o pupila de iesire de 6mm -sa zicem , care la asa telescop ar insemna un ocular de 27mm - nu te incurca cu ocularele ''caldute'' care nu sunt bune de nimic.
Deci de la 27mm ,treci direct la unul de 15mm pentru 120x sau chiar 12mm pentru 150x.
(Eu sar fara regrete de la 41x la 120x  sau 154x la apertura de 200mm).
Cu acestea doua  esti ''bazat'' ,deja poti face observatii,mai ales DSO.
Ocularele scurte le-as achizitiona incepand direct de la 9mm pentru 200x ,din mm in mm adica 9mm/200x + 8mm/225x + 7mm/257x.
Cireasa de pe tort ar fi un zoom TeleVue 3-6mm cu care ai putea ajunge -din an in Paste ,de la300x la 600x.
Eu cred ca vei folosi cel mai frecvent ocularele de 27mm , 12mm , 9mm si 7mm.
Restul le vei folosi mai rar dar nu inseamna ca nu sunt necesare.
Plus un filtru UHC,unul OIII si la ditamai bestia de 400mm merge foarte bine ,cred eu , un filtru H beta.Pe acestea le-as lua pe toate de la Astronomik.
Apoi ,in timp, niste filtre color pentru planete + un vizor binocular + un filtru polarizant...

Acesta ar fi proiectul meu...

Pentru astrofoto te vor sfatui baietii aia care-si petrec noptile cu spatele la stele si cu ochii pe aparate...
 :D 

Acum ma duc sa lustruiesc excelentul si dragul meu telescop de 200mm ... :P 

Succes,Mircea