-----------------------------------
zoth
14 Apr 2019 21:38


-----------------------------------
Multumesc Catalin  :) 

La randul meu am fost uimit cat de eficienta este solutia gasita in privinta sferocromatismului. Sa nu uitam ca este vorba de un obiectiv de 150mm cu un raport focal undeva in jurul lui 6.
Pana acum, pe toate cararile incercate nu obtineam decat imbunatatiri de ordin cosmetic: 10%; 20% si poate 30%, nu mai mult.
Cred ca merita sa fac un studiu mai aprofundat ca sa pot intelege exact ce se intampla si care sunt interdependentele intre parametrii aflati in joc.

Faptul ca liniile C si F sunt un pic ciufulite in partea superioara nu ma deranjeaza, tinta mea a fost sa aduc sferocromatismul sub limita de difractie si se pare ca am reusit. Ce se intampla dincolo de ea e mai putin interesant. Daca vrei putem face analogie cu gaurile negre si orizontul evenimentelor. Ce se intampla dincolo de acest orizont fizica nu mai poate spune ...

Si pentru ca tot am facut mai sus analiza monocromatica pe linia F (albastru), putem cuantifica acum marimea sferocromatismului pe aceasta linie pentru solutia gasita.
Comparata cu raspunsul de pe linia F a unui acromat obisnuit putem vedea ca este cam la fel doar ca e reprezentata la o scala cu doua ordine de marime mai mica. Trag concluzia de aici ca cel putin pe linia F sferocromatismul este de 100x mai redus decat la un acromat obisnuit (cu aceeasi deschidere si raport focal).