-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Apr 2019 20:14

Ce sa observam ,cum sa observam :metode ,procedee ,trucuri
-----------------------------------
Va propun ca aici sa discutam si sa punem acele informatii detaliate care sa-l ajute pe astronomul amator sa gaseasca si sa observe anumite obiecte sau sa asiste la anumite fenomene.
Deci va propun ca aici sa nu discutam generalitati si sa nu transformam acest topic intr-o vitrina de opinii.
Dimpotriva , as vrea ca aici sa vina amatorul ,indeosebi cel incepator , pentru a gasi explicatii si instructiuni foarte la obiect, cat se poate de concrete despre cand si mai ales ce trebuie sa faca pentru a vedea unul sau altul dintre obiectele ceresti.

Avem nenumarate rapoarte de observatii despre observarea galaxiei NGC 2903.
Uneori , observatorul experimentat binevoieste sa aminteasca faptul ca NGC 2903 este o galaxie din Leul.
Daca eu m-am inscris de curand  pe forum si  abia saptamana aceasta am despachetat telescopul meu care inca miroase a vopsea proaspata , parca stiu ca exista o constelatie Leul...dar galaxia aceea ...cum o gasesc ?Ce sa fac ? Cum sa procedez ?

Incepem cu un mic exercitiu.
Atat recent cat si de mai multe ori in trecut , au avut loc discutii pe forum in legatura cu (in)utilitatea  cautatoarelor cu punct rosu ,cunoscute  pe scurt prin acronimul  RDF.
Nu va propun sa discutam aici despre aceste cautatoare ,sau nu numai despre aceste cautatoare.
Iata ce va propun sa discutam : cum sa procedam ca azi , 16 Aprilie ,sa vedem asteroidul Pallas a carui observare a descris-o ''iulian90'' aici ,in postarea de la ora 17:21 :

http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=18424&start=150

Iata in atasament harta constelatiei Bootes care se vede spre Est pe cerul de seara.
Steaua cea mai luminoasa a constelatiei este Arcturus ,pe harta atasata se vede in partea dreapta a constelatiei.
De retinut ca am pus harta lui Bootes asa cum o vedem seara ,in aceasta parte anului , in jurul orei 22.
Spre Vest de Arcturus (deasupra ) vedem o stea notata cu litera ''eta'' aceasta este Muphrid /Mufrid , steaua Eta Bootis.
Acum  revin la modul de utilizare a RDF-ului.
Intai indreptam telescopul spre Arcturus.Privim cu ambii ochi : vedem punctul rosu suprapus peste Arcturus si ,in acelasi timp,privind cu amandoi ochii deschisi ,vedem steaua Eta Boo/Muphrid deasupra /la Vest de Arcturus.
Mai departe spre Vest de Muphrid este steaua Tau Boo.
Deplasam telescopul in asa fel incat punctul rosu sa formeze cu Muphrid si cu Tau Boo un triunghi dreptunghic isoscel.
Asa cum se vede in schita atasata ,realizata dintr-o captura de ecran/print screen din Stelarium ,adnotata cu Paint.
In focuser trebuie sa avem un ocular care mareste putin ,pentru a avea un camp mare adica sa vedem o parte mai mare din cer.
Dupa ce formam triunghiul isoscel virtual descris, privim in ocularul-sa zicem de 25mm si in campul vizual vom vedea mai multe obiecte cu aspect stelar.
Comparam stelele din imaginea vazuta in ocular cu cea din al treilea atasament si ,din luminozitati si pozitiile reciproce vom recunoaste care dintre aceste obiecte doar are un aspect stelar si ,de fapt, este asteroidul ''2 Pallas''.
In cazul discutat, cred ca va fi usor de recunoscut Pallas,acesta detasandu-se fata de lantul de stelute de deasupra ,avand forma unei seceri sau a unui semn de intrebare inclinat.

Campul vizual din al treilea atasament simuleaza imaginea din dobsonianul meu de 125mm F/6.9 la grosismentul de 35x , deci a unui telescop apropiat de un un reflector de 114mm F=900mm folosind un ocular de 25mm.

Pallas este asteroidul cu numarul 2 deoarece a fost al doilea descoperit in ordine cronologica ,fiind un urias bolovan ,usor alungit ,cu un diametru mediu de peste 500 km.

Succes la observatii,Mircea