-----------------------------------
Dbird
18 Apr 2019 21:12


-----------------------------------
Pe de alta parte .... eu pun binoclul cu eye-shildurile jos la maxim ... ma apropii in viziunea "hublou" si ma afund intr-o mare de mii de stele ... clare, frumoase si foarte multe ... si raman asa privind in toate partile in acelasi timp ... pierzandu-ma printre ele si ... pur si simplu visez .... nu vad ca este steaua X sau Y, sau constelatia cutare ... ma simt asa ca si cum as fi acolo printre ele intr-un voiaj fantastic ... spre un infinit pe care nu pot sa il inteleg sau sa mi-l imaginez cu adevarat, dar imi creaza o stare de liniste si beatitudine in fata lui ... si atunci parca simt cum toate necazurile, probleme si nenorocirile de care am avut parte, in viata asta amarata in mod terestru "a se citi pe timp de zi", dispar incet, incet lasand in loc o linisite si un calm de care, de fapt, realizez ca am nevoie pentru ca maine sa imi reiau activitatea mai mult sau mai putin monotona, mai mult sau mai putin multumitoare, mai mult sau mai putin fantastica. 
"Ma scufund printre stele" exact asta este senzatia este si motivul pentru care am numit acest mod de a privi "viziune hublou", caci cateodata este ca si cand ai privi printr-un hublou al unei nave spatiale ce se scufunda la randul ei printre stele.... si daca o obtin cu un binoclu ... este foarte bine. 
Cel putin pana acum aceasta senzatie nu am putut-o obtine cu un telescop. Motiv pentru care sunt in lucru cu un sistem binovewer, sa vedem daca ma ajuta. 
Este foarte posibil ca de exemplu la altii ca si Octavian, fenomenul sa fie exact invers, starea de bucurie si extaz sa se obtina cu un telescop si nu cu un binoclu. Este foarte firesc nu suntem toti la fel, fiecare avem micile si marile noastre nebunii. 
Dar toti avem in comun aceeasi titanica si extrema aberatie(cel putin asa este vazuta de multi din jurul nostru), cumul a tuturor iubitorilor de echipamente optice .... privim dubios la niste puncte mici, adimensionale ... aranjate haotic si de neatins ...pe bolta cereasca .... si alti nu inteleg la randul lor ..."ce naiba va tot uitati acolo ca doar este acelasi lucru mereu ...niste stele pe cer!". Daca o fi sau nu cineva nebun sau cu adevarat de neinteles asta este imposibil de demonstrat ... cine e mai sanatos .... un privitor inspre stele sau un colectionar de cutii de chibrituri sau un filatelist sau .... raspunsul cred ca il stie doar Bob Dylan, care afirma ca singura pasiune adevarata este "vanatul vantului".
Asa ca e posibil ca utilizarea unui binoviewer de exemplu sa imi placa la fel de mult ca viziunea printr-un binoclu. Asta nu va insemna ca voi pierde placerea de a privi prin el. Voi privi, cel mai probabil si prin binoclu si  "prin instrument de 250mm diam la 200x -300x " si ma voi "incarca cu infinit" din oricare dintre cele doua intrumente, asa ceva chiar imi doresc, caci am investit deja destul de mult si in proiectul meu de telescop (inca in lucru , nefinalizat complet). 
Si sa va mai zic un secret ... nu va chinuiti sa il convingeti pe Tudor ... ca nu va lasa binoclul nici pentru telescopul Hubble ... si mai or fi unul sau doi ca el pe site   :D , care dorm cu micul echipament sub perna, si sunt nedespartiti de el. Cum se zice in popor "Binoclul, cel mai bun prieten al omului" sau ...cam asa ceva.
...Mica tirada dedicata lui Tudor si lui Octavian
PS- Imi doream mai de mult sa o scriu ... cam off-topic , dar im pare ca aici ar fi locul ei , in acest topic, in fundalul caruia vad o enorma pasiune  :D