-----------------------------------
petrusneacsu
19 Sep 2007 01:41

Camere foto/video de uz larg sau CCD-uri pentru astronomie?
-----------------------------------
As vrea sa incerc ceva cu foto, insa nu inteleg ceva:  La camerele foto si video comerciale am vazut ca sensibilitatea cea mai buna este pana la 0.1 Lux. Insa am gasit pe net o camera video speciala (sunt mai multe modele) pentru astronomie:

http://www.myastroshop.com.au/guides/gstar/index.htm

in care scria ca sensibilitatea este de: 0.0001 LUX adica de 1000 de ori mai buna ca cele comerciale!!!

Asa sa fie sau e vorba de interpretare gresita?

Cum se intampla cu puterea boxelor audio. Unii spun ca niste difuzoare de 2 lei au 200-300 W. Cand colo e putere muzicala si se calculeaza altfel decat puterea cu care eram noi obisnuiti. Ma gandesc ca si la camerele video sa nu fie o altfel de sensibilitate decat cea care apare la camerele pentru publicul larg.

E posibil sa fie real, si acele camere sa aiba sensibilitate de 0.0001 LUX? 
E mult e putin? 

Or fi bune? Vad insa ca n-au decat iesire de semnal video, nu se pot prelua imaginile digital direct de la camera. Intai se face un semnal analogic si apoi acesta poate fi preluat de PC printr-o placa de captura video. Se controleaza insa diverse functii prin portul serial RS232. Mi se pare un port depasit, acum toata lumea foloseste cel putin USB.

Rezolutia e insa cam slaba. Nu ca as vrea sa cumpar exact modelul, ci intrebarea e legata in principal de sensibilitatea care mi se pare foarte mare comparativ cu camerele de uz general.

Merita investitia intr-o camera CCD speciala pentru astronomie? Si care ar fi mai buna?