-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Mai 2019 12:48


-----------------------------------
Mi-a scapat la vremea ei discutia de la care s-a dat linkul.
Am vazut chiar la inceput ,niste calcule facute de colegul ''nobody''.
Nu am luneta de 127mm dar am facut observatii extinse cu reflectoare de 160mm si 158mm.
Calculele lui nobody arata ca suprafata receptoare efectiva a reflectorului de 6'' este sensibil mai mare decat cea a lunetei de 5''.
Reflectorul insa pierde mult mai multa lumina decat luneta (daca nu are acoperiri de inalta reflectivitate asa cum am eu la Toleascop).
Dar daca aplicam suprafetei inelare de 17.000 mm patrati o reflectivitate de 80% , ajungem undeva la 13.000 mm patrati.
Si luneta pierde ceva lumina si suprafata afectata de transmisivitate scade si la ea de la 12.700 mmp la 12.000 mmp ... zic eu.
Deci intradevar cele doua instrumente par a fi apropiate.
Dar nu si ca putere separatoare , aici reflectorul de 6'' va lua partea leului.

Revin la intrebarea lui sternchen.
Exista o duzina de obiecte care se vad bine la mariri mici ,gen M43,M44,M27,M45 si inca vreo cateva.
Acestea se vor vedea bine la mariri mici dar asa se vad in orice telescop ,nu ai nevoie de 5'' sau 6'' apertura.
Obiectele DSO ''adevarate''  insa ,nu se observa la mariri mici.
Obiectele DSO se observa bine la mariri medii ,minim 60x , 80x si mai bine la 100x.
De multe ori ajuta mariri de 120x ,150x sau chiar 200x.
De foarte multe ori , la mariri mici de 20x si 30x ,nu se vad deloc.
Maririle mici sunt spectaculoase in sine datorita campului mare pe care-l fac posibil si sunt foarte utile la gasirea zonei ,a asterismului in care se afla obiectul DSO.
Dupa ce te-ai asigurat ca privesti in directia corecta ... sa zicem ca schimbi viteza , accelerezi cu brutalitate , bagi presiune ... adica maresti grosismentul.

In conditii medii sau adverse , obiectele DSO nu se observa la mariri mici nici in apertura de 5'' si nici in cea de 6''.Ba nici in cea de 8''.
Se pot vedea obiecte DSO si la mariri mici dar numai pe cer curat si negru ,daca ai norocul de asa ceva.
Sfatul meu este sa stergem aceasta ''recomandare'' de mariri mici la DSO ,este una totalmente gresita.

Mircea