-----------------------------------
Erwin
02 Mai 2019 00:25

Fujinon 10x50
-----------------------------------
Prin amabilitatea unor colegi de forum am primit pentru teste un binoclu Fujinon 10x50. L-am testat zilele/serile trecute în comparație cu binoclurile din dotare, Carl Zeiss Jenoptem 10x50 și Swarovski 8x42. 

Nu mă pricep atât de bine și nu sunt specializat cum sunt alți colegi așadar voi consemna doar aspectele pe care le-am observat/studiat, nu este un review complet. 

Având în vedere faptul că cele 3 binocluri provin din ere istorice diferite și unul dintre ele are și apertura și magnificația diferită nu erau neașteptate diferențele constatate. 


Ergonomia
CZ-J este cel mai vechi, puțin mai greu decât Swarovski, cu roată de focus centrală, corp clasic metalic acoperit cu imitație piele, este cel mai puțin ergonomic. Ocularele nu au cupe din cauciuc, doar gardă din plastic. Totuși este comod de utilizat pe timp de zi. Noaptea necesită neapărat suport. 8 puncte

Swarovski este mic și ușor, cu focalizare individuală la oculare, corp învelit în cauciuc dur, cu striații, grip foarte bun. Este excelent de utilizat din mână atât ziua cât și noaptea. 10 puncte
 
Fujinon, deși este mare și greu, are corpul acoperit cu cauciuc, forma este optimizată pentru a fi cuprins cu palmele, are striații care permit o strângere fermă, sistemul de focalizare independent la ocularele cu cupe de cauciuc generoase. Pe timp de zi este comod de utilizat cu coatele rezemate, pe timp de noapte necesită suport. 9.5 puncte

Finețea reglajelor:
CZJ: mecanică nemțească precisă. 9 puncte
Swa: (ocularele se rotesc un pic cam greu, nu e neapărat un dezavantaj) 9.5 puncte
Fuji: excelentă. 10 puncte

Geometria imaginii
CZ-J: prezintă o distorsiune tip pernă (pincushion) semnificativă chiar deranjantă, nu știu dacă e doar la exemplarul meu sau este o caracteristică a acestor modele. 7 puncte
Swa: distorsiune aproape inexistentă. 10 puncte
Fuji: distorsiune mică dar observabilă. 9 puncte

Câmpul
Toate binoclurile au un câmp foarte apropiat de 6.5 grade. Fujinon are specificat 6.30 grade. Am studiat un acoperiș de la hala mare IMGB, se pot număra grinzile transversale.

Curbura planului focal:
CZJ: marginea câmpului iese ușor din focus, ultimul grad jumate este din ce în ce mai neclar. 8 puncte
Swa: focalizat până la margine, neclaritate ușoară pe ultimul grad. 9 puncte
Fuji: focalizat clar până la margine. 10 puncte

Cromatismul (lateral?) 
Pe timp de zi se observă franjele colorate în verde/violet pe laturile opuse ale unui turn. 
CZJ: în centru pe aproximativ 20 grade cromatismul este abia sesizabil. Spre margine crește ușor dar nu deranjant. 9 puncte
Swa: zona lipsită de cromatism este pe la 30 grade, crește foarte puțin spre margini. 9.5 puncte
Fuji: mai mult de 30 grade lipsite de cromatism, foarte redus spre margini. 10 puncte

Luminozitatea
Pe timp de zi nu am constatat diferențe notabile între CZJ și Fuji, Swa e doar cu puțin în urmă. Pe timp de noapte testul l-am făcut la regiunea unde se află M57 Ring Nebula din constelația Lyra. 
CZJ: magnitudinea limită în jur de 7.25mv. 9 puncte
Swa: mag. limită 6.8mv. 8.5 puncte
Fuji: mag limită 8mv. Ring Nebula vizibilă cu vederea periferică. 10 puncte

Am mai observat steaua Vega. Cele mai reduse spike-uri de difracție le prezintă Swarovski, evident și apertura și mărirea mai mică contează.  Delta 1 și 2 Lyra prezintă culori în toate cele 3 binocluri. M13 s-a văzut de asemenea în toate trei iar M92 doar în Fuji și CZJ s-a văzut ca o pată mică și pufoasă, în Swa are aspect stelar nefocalizat, abia ghicit. 

Nu am folosit niciun suport dar am stat pe scaun și cu coatele rezemate de balustrada balconului. Sunt convins că folosind Fujinon-ul de la munte pe un cer fără poluare cu lumină cum este în oraș se pot vedea foarte multe obiecte din catalogul Messier și NGC deoarece cu Carl Zeiss am văzut anul trecut Veil Nebula, invizibilă cu Swarovski.