-----------------------------------
alex1977
22 Mai 2019 06:12


-----------------------------------
multumesc domnule Mircea.
ideea spike-urilor am inteles-o. de ce apar. care este motivul. problema era alta : daca ele sunt vizibile atunci cand telescopul este decolimat. cu alte cuvinte, daca prezenta vizuala a acestor "sageti" poate fi observata numai in conditiile unei alinieri (colimari) precise a instrumentului. nici decum nu se pune problema colimarii pe aceste repere vizuale (mai bine spus - efecte vizuale).
ca o sintetizata si concreta intrebare :
- se vad spike-uri intr-un instrument newtonian daca acesta este decolimat?
in legatura cu focalizarea, da. mai ales pe lumina puternica a lunii, cam greu de stabilit o imagine perfect focalizata. pe stele am mizat pe aparitia vizuala a spike-urilor. de regula, cind acestea au aparut, am considerat ca vizual sistemul este focalizat corect. cel mai fain, a fost pe Mizar A si B dar parca nu la putere maxima. cred ca pe undeva pe la 160 x. acolo se facea separarea suficient de frumoasa a celor doua componente. evident si prezenta spiku-rilor individuale. o imagine super.
din cate am citit pe aici si nu numai, la splitarea stelelor duble, prezenta spiku-rilor este un element foarte util.
si acum inca o mica problema, de data asta mai personala :
- un ochi astigmat, poate, fara ochelari, sa vada astfel de detalii? pentru ca eu, teoretic, dupa un consult oftalmologic as avea astigmatism. eu insa nu prea cred. oricum, ochelarii ii folosesc doar la citit sau activitati ce necesita o vizualizare clara de aproape.
maxime multumiri